Nikšić: SDP neće biti ikebana i topovsko meso u rastakanju BiH

Radiosarajevo.ba
Nikšić: SDP neće biti ikebana i topovsko meso u rastakanju BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić kazao je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da jučerašnja odluka Glavnog odbora te stranke da još jednom kažu "NE" nacionalnim strankama, te da ne idu u vlast na državnoj i federalnoj razini, nije bila nimalo lagana.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, nakon zasjedanja koje je trajalo duže od 12 sati članovi Glavnog odbora SDP-a odlučili da, ipak, ne idu u koaliciju na federalnom i državnom nivou.  

"Jučer je Glavni odbor SDP BiH poslije cjelodnevne sjednice, nakon što je diskutiralo 46 članica i članova SDP BiH, još jednom pokazao svijest i razumijevanje za vrlo ozbiljno političko i ekonomsko stanje u Bosni i Hercegovini. Upravo zbog razumijevanja situacije odluka koju smo donijeli nije bila lagana", rekao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, nažalost, ključ svih njihovih pogrešaka bio je kada su "pomislili da je SDA ozbiljna u namjeri da se promijeni".

"U posljednjih nekoliko mjeseci svaki put kada su imali priliku da pokažu kako im je stalo do države oni su prvo izabrali prije mjesec dana SNSD, a onda prije par dana HDZ, omogućivši im direktno svojim glasovima prostu većinu u državnom, a u Domu naroda FBiH kad je u pitanju klub Hrvata i apsolutnu. Na taj način su im omogućili da mogu blokirati sve što im ne odgovara i što je protiv njihovih planova za rušenje Bosne i Hercegovine. Tako se ne ponaša državotvorna stranka. SDP neće biti ikebana i topovsko meso u daljnjem rastakanju Bosne i Hercegovine i služiti SDA-u kao alibi što ne može prevazići blokade HDZ i SNSD koje su im oni svojim glasovima direktno omogućili", objašnjava Nikšić.

S druge strane, dodao je, niko ne treba sumnjati kako će SDP "dati puni doprinos usvajanju svih zakona na putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO pakt", te "ostvarivanju jednakopravnosti građana i naroda na području cijele Bosne i Hercegovine".

Pitali smo Nikšića da komentira i za neprimjereni nastup, kao i prijeteće poruke Damira Nikšića, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, koji je zgrozio bh. javnost.

"Atmosferu koja je vladala tokom cjelodnevnog zasjedanja pokvario je incident i sukob pojedinih članova Glavnog odbora i Damira Nikšića, zastupnika SDP-a u Kantonalnoj skupštini u Sarajevu, koji je došao pri kraju sjednice Glavnog odbora. Neprimjereno ponašanje dovelo je gotovo do fizičkog sukoba. O tome će Predsjedništvo SDP BiH provesti postupak, neku vrstu interne istrage, te poduzeti Statutom propisane mjere", zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije