Nikšić razgovarao s članovima misije MMF-a

Radiosarajevo.ba
Nikšić razgovarao s članovima misije MMF-a

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sa saradnicima, primio je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, članove Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu s Ronom van Roodenom

Cilj njihove posjete BiH je drugi pregled po stand-by aranžmanu (SBA). 

Federalni premijer upoznao je goste iz MMF-a o započetom procesu izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH u Parlamentu FBiH. 

Pri tome je posebno ukazao na zaključke Predstavničkog doma po kojima Vlada u sadašnjem sazivu mora nastaviti izmirivati postojeće i ne smije preuzimati nove međunarodne financijske obveze, a uz to, program utroška sredstava mora dostaviti Federalnom parlamentu. 

Ron van Rooden ponovo je prenio zadovoljstvo MMF-a činjenicom što je ovogodišnji budžet FBiH donesen prije kraja 2012. 

"Ako je ranije u Odboru direktora MMF-a i bilo skeptika da će to biti učinjeno, u decembru je skepticizam potpuno nestao", poručio je van Rooden, dodavši kako preliminarni rezultati u sklopu drugog pregleda koji se odnose na stanje budžeta FBiH izgledaju dobro. 

Sugovornici su se potpuno suglasili o bitnosti što skorijeg donošenja Zakona o penzionisanju pod povoljnijim uvjetima

"Taj zakon nam treba, ne samo jer je njegovo donošenje dogovoreno s MMF-om, nego i radi nas samih, radi onih na koje se odnosi i radi fiskalne stabilnosti", kazao je Nikšić, te istakao kako finansijski aspekt ovog zakona nikako ne može izaći izvan budžetom zadatih gabarita. 

Federalni premijer je dodao kako je riječ o sistemskom zakonu čiji je cilj uvođenje reda u ovu oblast, ali i ispravljanje nepravdi spram mogućih novih kategorija korisnika prava. 

Van Rooden je izrazio zadovoljstvo što Vlada FBiH, pripremajući tekst ovog zakona, drži do sugestija Međunarodnog monetarnog fonda, ali i time što je opredijeljenost Vlade za potrebu njegova donošenja neupitna. 

Premijer Nikšić je, također, upoznao članove Misije MMF-a s akcijom Porezne uprave FBiH tokom koje je, u samo prvih deset dana, otkriveno da dvije trećine poreznih obveznika ne izdaje fiskalne račune

Ocijenjeno je kako ovakve kontrole mogu rezultirati bitnim povećanjem budžetskih prihoda. 

Misija MMF-a u BiH boravi do 26. februara, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije