Nikšić optimističan: "S partnerima gradimo odnos povjerenja kroz dogovor i iskrenost"

9
Radiosarajevo.ba
Nikšić optimističan: "S partnerima gradimo odnos povjerenja kroz dogovor i iskrenost"
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

U posjetu Bosni i Hercegovini stižu ministri vanjskih poslova Italije i Austrije Antonio Tajani i Alexander Schallenberg, a nakon toga i šefica diplomatije Njemačke Annalena Baerbock.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić oglasio se tim povodom na društvenim mrežama te kazao da posjete brojnih visokih zvaničnika država Europske unije "jasno pokazuju da su prepoznali napredak i napore koje ulažemo da Bosna i Hercegovina postane funkcionalnija, sigurnija i perspektivnija država".

"EU predstavnici nam na ovaj način daju podršku na daljnjem putu ka EU. Nema više dvojbe da je BiH mjesto u EU i samo je do nas da pokažemo da možemo ostvariti pretpostavke neophodne za otvaranje pregovora s EU.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Nismo ni mi zadovoljni tempom kojim se reforme provode, ali je taj tempo neuporedivo brži nego što smo to imali prethodnih godina. Sa druge strane imamo partnere s kojima se odnos predugo zasnivao na prevarama, nepovjerenju i širenju mržnje. Mi s njima (SNSD, HDZ, op.a) gradimo odnos povjerenja kroz dogovor i iskrenost, jer je to jedini način koji nas može odvesti u bolje sutra za sve nas. Dokaze za to dobijamo svakodnevno, ne samo od domaće javnosti, već i od međunarodnih faktora. Ove posjete to potvrđuju", kaže Nikšić.

Navodi da su rezultati njihove "politike kompromisa i dogovora za sve građane u cijeloj Bosni i Hercegovini najbolje će se vidjeti kada otvorimo pregovore o pristupanju".

"Razgovor i dogovor nemaju alternativu ako želimo mirno živjeti i napredovati. EU nas neće vječno čekati i mi zbog toga dajemo sve od sebe da ispunimo uvjete koje od nas traže, a koji su ujedno uvjeti za ekonomski razvoj i rast", zaključio je Nikšić. 

Posjete brojnih visokih zvaničnika EU država jasno pokazuju da su prepoznali napredak i napore koje ulažemo da Bosna i...

Posted by Nermin Nikšić on Sunday, March 3, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije