Nikšić: Nijedna politička funkcija nije vrijedna mrtve glave

Radiosarajevo.ba
Nikšić: Nijedna politička funkcija nije vrijedna mrtve glave

''U ovom trenutku je vrhunski prioritet smiriti stanje u zemlji i napraviti ponovno da je policija ta koja održava red i mir da imamo sigurnost odnosno da ljudi ne razmišljaju kako će u ponedjeljak na posao i kako će im djeca u školu'', kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, gostujući večeras u Dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na FACE TV.  

S obzirom na to da je Hadžifejzović prvi dio gostovanja premijera ustupio kolegici s HTV-a, Nikšić je dao intervju za Hrvatsku televiziju.   

Odgovarajući na pitanje da li razmišlja o ostavci nakon što su određeni kantonalni premijeri podnijeli ostavke navodi da "nijedna politička funkcija nije vrijedna jedne mrtve glave, tako ni funkcija premijera Federacije BiH".

''Krajnje je licemjerno i potpuno neodgovorno povući se u ovom trenutku a da se ne zna ko je taj ko preuzima odgovornost u Federaciji za stanje u Federalnoj vladi. Vrhunski cijenim patriotskim činom raditi ovo do tog trenutka'', konstatirao je Nikšić, dodajući da će štiti institucije Federacije BiH bilo da radi dva sata, dva dana, dva mjeseca ili do izbora.

Istakao je spremnost da će "svoju funkciju prepustiti u svakom trenutku onima koji na legalan sistem u Parlamentu imaju većinu da mogu zvanično postaviti nekoga ko će odgovarati za stanje u Federaciji BiH" 

Na pitanje da nasilje nije slučajno, pri čemu se spominje ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je ranije za HTV rekao da "poručuje da vandali nisu oni koji su palili, vandali su na vlasti".

''To govori i kvalifikuje ministra sigurnosti BiH. On je sinoć gostujući na Face TV-u rekao da daje podršku onima, koji su u tom trenutku praktično rušili i palili zgradu Predsjedništva BiH, Kantona Sarajevo i Općine Centar. Nemam nikakve materijalne dokaze da to stoji, ali takvim izjavama ne možete ništa drugo reći nego da daje podršku onima kojima su u rušilačkom napadu rušili institucije BiH'', kaže Nikšić.

''Drago mi je da to nije preraslo u rušilačke pohode po cijeloj BiH i zahvaljujem se svima onima koji su doprinijeli smirivanju situacije. Čista je sreća i hvala Bogu da nije pala ni jedna mrtva glava u prosvjedima'', rekao je Nikšić u intervjuu za HTV.

Izrazio je nadu da će se tenzije smiriti i da će svi shvatiti da se nijedan problem u BiH neće riješiti na način da se ruše institucije BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije