Nikšić na pressici: 'Niz je netačnih i paušalih navoda da se enormno zadužujemo, nećemo šutjeti'

11
Radiosarajevo.ba
Nikšić na pressici: 'Niz je netačnih i paušalih navoda da se enormno zadužujemo, nećemo šutjeti'
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto

Predsjednici stranaka Trojke Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (Naša stranka) održavaju press konferenciju o aktuelnim temama u državi, među kojima će vjerovatno biti i odnosi u ovoj koaliciji.

Prvi je za govornicu izašao Nermin Nikšić...

"Niz je netačnih i paušalih navoda da se enormno zadužujemo", kazao je Nikšić i nastavio: Govorilo se o deficitu. Prvo se govorilo da se mi enormno zadužujemo. Imam potpuno pravo da odgovorim na te navode.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Oni znaju kakvu su dubiozu ostavili, a mi smo tu dubiozu plaćali. Svako od vas može da provjeri i nađe na stranicama službenih novina gdje je objavljen budžet. I ja sam ponio 'papire' i evo da kažem", kazao je na početku Nermin Nikšić.

Na federalnom nivou je problematičan deficit u budžetu Vlade FBiH u iznosu od 1,1 milijardu KM, zbog čega vladajuća koalicija trpi brojne kritike. Zatim je podvukao rast penzija.

"Samo ću govoriti čiste brojeve. U 2020. godini nije bilo rasta, u 2021. samo vanredno povećanje. U 2023. u godini ministra Adnana Delića, redovno usklađivanje je bilo 16 posto. U 2024. godini je povećanje iznosilo 6,55 posto. Niko ne može mimo zakona govoriti o usklađivanju sredstava. Ubiše nas ljudi da se mi nešto pretjerano zadužujemo", kaže Nermin Nikšić te je iznio podatke kako je bilo nekada i kako je sada.

Zatim je govorio da je dug Federacije FBiH daleko najmanji...

"Ako laže koza, ne laže rog", dodao je Nikšić te naglasio da ima povećanja svih davanja.

Zatim je rekao da se jučer pojavila netačna informacija u medijima...

"Vijeće za državnu pomoć nije odbilo zahtjev za pomoć Cestama BiH. Želim vjerovati da je ova informacija objavljena slučajno, nespretno, nesretno. Vjerujem da se neće ponoviti", dodao je Nikšić i naglasio da "više neće šutjeti".

Elmedin Konaković uoči press konferencije lidera Trojke: "U petak razbijamo laži"

Elmedin Konaković uoči press konferencije lidera Trojke: "U petak razbijamo laži"

Dodao je da ne voli patetiku...

"Ova vlada je spremna da uđe u koštac i bori se sa izazovima", kazao je Nermin Nikšić i naglasio da je ova vlada osigurala rekordna sredstva za Fond solidarnosti.

I na kraju je podvukao...

"Nijedna marka u federalnom budžetu nije došla kao što je planirana u budžetu. Onako kako je to planirano", podvukao je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije