Nikšić: Ministri samo kupuju vrijeme

Radiosarajevo.ba
Nikšić: Ministri samo kupuju vrijeme


Inicijativa oba doma Parlamenta FBiH o izglasavanju nepovjerenja aktuelnoj izvršnoj vlasti skinuta je jučer s dnevnog reda sjednice Federalne vlade glasovima osam ministara iz SDA, NSRzB-a i HSP-a.

Glas koji je presudio da se smjena vlasti u FBiH dodatno odgodi bio je onaj federalnog ministra Desnice Radivojevića. On se jučer pridružio ministrima koji nemaju podršku parlamentarne većine.

Budući da se na ovakav način Vlada uopće nije ni izjasnila o zahtjevu 56 poslanika Predstavničkog doma te 35 delegata Doma naroda za njenu smjenu, prema svemu sudeći, sačekat će se istek roka od 30 dana koji je Federalni parlament 10. januara dao Vladi.

Premijer FBiH Nermin Nikšić izjavio je jučer nakon sjednice Vlade za "Dnevni avaz" da ministri koji ne podržavaju Parlament očito nemaju namjeru napustiti pozicije te da na ovaj način samo kupuju vrijeme.

„Ovo je samo odgađanje neminovnog. Predstavnički dom potvrdio je ovu vladu i po Ustavu je može i smijeniti. Na osnovu prikupljenog broja u ovom domu jasno je da je odluka o smjeni Vlade, praktično, donesena“, naglasio je federalni premijer.

Nikšić je naveo da smatra da ministri koji su skinuli tačku dnevnog reda o izglasavanju nepovjerenja Vladi žele prikazati da je stanje takvo da Vlada može dalje nastaviti raditi.

Međutim, federalni premijer je kategoričan u tvrdnji da Vlada ne može biti u funkciji razvoja te da joj kao takvoj treba izglasati nepovjerenje!

„Jasno je da se na ovakav način ruše sva upostavljena demokratska pravila koja vrijede u svijetu, da broj glasova u Parlamentu odlučuje o tome ko će biti izvršna vlast“, podcrtao je Nikšić, prenosi Avaz.

On je kazao da će o svemu ovome obavijestiti rukovodstva domova Federalnog parlamenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije