Nikšić: "Kljako će biti imenovan, Vojin nije bio presretan da bude ministar unutrašnjih poslova"

7
L. M.
Nikšić: "Kljako će biti imenovan, Vojin nije bio presretan da bude ministar unutrašnjih poslova"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Predsjednik SDP-a i kandidat za premijera Federacije BiH Nermin Nikšić obratio se javnosti nakon sastanka lidera vladajuće koalicije na državnom nivou u Istočnom Sarajevu.

"Milorad Dodik je rekao sve ono o čemu smo pričali. Jasno je rečeno da želimo s predstavnicima EU održati sastanak", istakao je Nikšić te se osvrno na to što je Vlada RS prekinula saradnju s ambasadama SAD i Velike Britanije.

Kazao je da koalicija funkcioniše te da država nema zbog toga nikakvih problema.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Osvrnuo se i na formiranje Vlade FBiH.

"Vojin (Vojin Mijatović op.a.) nije bio presretan da bude minister unutrašnjih poslova. Imali smo mi te stavove partnera, ali ne smatram da su ti partneri zaslužili da mi ispoštujemo njihove želje, kada su oni ostali pri svojim rješenjima", istakao je Nikšić.

Kazao je da je od predsjednice FBiH Lidije Bradare tražio više vremena za formiranje Vlade FBiH zbog kandidata NES-a Anela Kljake koji je optužen da je učestvovao u izbornim prevarama. 

"Imamo dva izbora: Da ja blokiram imenovanje Vlade zbog jednog rješenja (Anela Kljake) kada smo došli do kraja ili da progutam to i da to rješavamo u hodu. Partneri misle da trebamo nastaviti u hodu rješavati", naveo je Nikšić.

Poručio je da očekuje intervenciju Christiana Schmidta, visokog predstavnika, ukoliko dođe do blokade.

"Vrhovni autoritet u ovom slučaju OHR i visoki predstavnik trebaju da reaguju zbog takve sitaucije, nažalost", zaključio je Nikšić uz napomenu da te intervencije ne bi bile potrebne ukoliko bi Refik Lendo, potpredsjednik FBiH, prihvatio volju parlamentane većine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije