Nikšić iz Tuzle poručio: "Da smo sa SDA niko od nas ne bi bio izdajnik, ja bih bio idealan kandidat"

12
Fena / Radiosarajevo.ba
Nikšić iz Tuzle poručio: "Da smo sa SDA niko od nas ne bi bio izdajnik, ja bih bio idealan kandidat"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) počela je u Tuzli, a predsjednik te stranke Nermin Nikšić je neposredno prije početka sjednice potvrdio novinarima da će se raspravljati o implementaciji izbornih rezultata, posebno o pitanju formiranja Federalne vlade.

Govoreći o formiranju izvršne vlasti u Federaciji BiH, Nikšić je izrazio očekivanje da se prihvati činjenica da u Federaciji BiH postoji jasno izražena parlamentarna većina i u Predstavničkom domu i Domu naroda te da se omogući toj većini formiranje vlade kako bi se krenulo u rješavanje stvarnih problema građana.

On naglašava da se situacija može riješiti ako se uvaže principi parlamentarne demokratije, poručivši potpredsjedniku FBiH Refiku Lendi (SDA) da prihvati da postoji većina i stavi potpis na odluku o imenovanju nove Vlade FBiH.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"SDA smatra da je smak svijeta ako bude u opozicija. Mi smo živi dokaz da to nije tako, u opoziciji se može ozdraviti, pripremiti teren za neko dalje jačanje. Lendo provodi politiku SDA koja ne priznaje principe parlamentarne demokratije koje imamo svugdje u svijetu", rekao je predsjednik SDP-a.

"Lendo ne bi bio izabran da mi nismo uvažili činjenicu, bez obzira kako su oni došli do tih 13 delegata u Klubu Bošnjaka, on ne bi bio izabran da ga nije podržala parlamentarna većina. Mi smo podržali pokazujući da je to princip u svijetu. Kod njih ništa nije uredu ako oni nisu dio te priče. Ako bi mi bili sa SDA niko od nas ne bi bio izdajnik, ja bih bio idealn kandidat za premijera. Ako nismo sa SDA onda sam prodan, kupljen, izdajnik...", izjavio je Nikšić.

Kako je kazao, garantuje da bi potpredsjednik FBiH iz SDP-a stavio potpis na odluku o formiranju nove Vlade ukoliko bi i SDA osigurala potrebnu većinu.

Trojka o pozivima SDA na razgovore: Refik Lendo ponudio je samo - blokade

Trojka o pozivima SDA na razgovore: Refik Lendo ponudio je samo - blokade

Nikšić ocjenjuje kako nema nikakve dileme "da nas je visoki predstavnik svojom odlukom koju je proglasio u noći izbora doveo u ovu blokadu te da je jedino ispravno i moralno da tu blokadu i otkloni".

"Ako me pitate kako i to sam mu vrlo jasno rekao. Želimo da odblokira kako je to u demokratskom svijetu, a to je da parlamentarna većina može formirati vlast. Insistiram na tome u razgovorima s njim da to bude trajno rješenje, a argument je što bi nas to motivisalo da ozbiljno radimo na izmjenama ustava i izbornog zakonodavstva i da mi donesemo rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve", podvukao je Nikšić.

Izjava predsjednika SDP BiH prije sjednice Glavnog odbora SDP BiH

Posted by SDP BiH on Saturday, April 8, 2023

Nije očekivao, kaže, da će visoki predstavnik Christian Schmidt u petak 7. aprila, donijeti bilo kakvu odluku u vezi s formiranjem izvršne vlasti u FBiH, ali je mišljenja da bi ta odluka mogla biti donesena nakon uskršnjih praznika.

"Naravno bio bi spektakl, bilo bi čudo, da se mi u međuvremenu dogovorimo i napravimo to sami. Da bi pobjegli od bilo kakvog straha šta će donijeti visoki predstavnik, dovoljno je da SDA prihvati principe parlamantarne demokratije - poručio je predsjednik SDP-a.

Kako je rekao, sjednica Glavnog odbora SDP-a u Tuzli je redovna aktivnost te stranke, a najavljuje dva redovna kongresa SDP-a koja će biti održana ove godine, jedan izvještajni, a drugi izborni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije