Nikšić i Dizdar na sastanku s Hurtićem: Dogovoreno zatvaranje kolektivnih centara

1
Radiosarajevo.ba
Nikšić i Dizdar na sastanku s Hurtićem: Dogovoreno zatvaranje kolektivnih centara
Foto: Vlada FBiH / Nermin Nikšić i Sevlid Hurtić

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar izbjeglica i raseljenih lica Nerin Dizdar susreli su se danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlidom Hurtićem.

Tema sastanka bili su prioriteti u budućoj saradnji, a u čijem vrhu su aktuelni planovi za završetak procesa zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja u BiH. Premijer Nikšić iskazao je punu podršku ovom procesu.

"Želim da se ovi projekti privedu kraju kako bi se svim ljudima koji se još nalaze u takvim smještajima konačno omogućio normalan život i status. Vlada Federacije će podržati sve što bude trebalo uraditi u tom procesu, a naročito kada je riječ o projektima koji se provode putem državnih institucija", kazao je Nikšić.

Uskoro otvaranje prve sigurne kuće za LGBTI osobe u BiH

Uskoro otvaranje prve sigurne kuće za LGBTI osobe u BiH

Ministar Hurtić precizirao je da se sada radi na projektu CEB 3, koji podrazumijeva nastavak kreditnog aranžmana kod Razvojne banke Vijeća Evrope po povoljnim uslovima i grejs periodom.

Inače, projekt CEB jedan je od uspješnijih, namijenjen stambenom zbrinjavanju najranjivijih kategorija stanovništva BiH i finansira se iz kreditnih sredstava. Do kraja prošle godine od Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice ugovorena je izgradnja ili rekonstrukcija 1.857 stambenih jedinica.

Nermin Nikšić i Michael Murphy: 'Podrška Vladi FBiH i reformskom putu'

Nermin Nikšić i Michael Murphy: 'Podrška Vladi FBiH i reformskom putu'

"Prema procjenama na području Federacije BiH potrebno je završiti 271 stambenu jedinicu u 14 lokalnih zajednica. Radi se o ciljanim sredstvima za čiju potrošnju ćemo uvesti i poseban monitoring. Ovim projektom bi trebali zatvoriti sve kolektivne centre i alternativne smještaje u BiH. Država potpisuje međunarodni ugovor o kreditu i praktično je garant, a entiteti na osnovu supsidijarnih sporazuma vraćaju dug u onom omjeru koliko se zaduže, odnosno koliko sredstava povuku", pojasnio je Hurtić.

Federalni ministar Dizdar istakao je dosadašnji angažman Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica koje je implementator ovog projekta u Federaciji, te je pružio podršku zatvaranju kolektivnih centara i alternativnih smještaja u BiH.

Nermin Nikšić i Nerin Dizdar
Foto: Vlada FBiH: Nermin Nikšić i Nerin Dizdar

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije