Nikšić bi da smijeni njih, oni bi da smijene Nikšića

Radiosarajevo.ba
Nikšić bi da smijeni njih, oni bi da smijene Nikšića


Poslanički klubovi Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke "Radom za boljitak", Hrvatske stranke prava-Demokratske narodne zajednice (HSP-DNZ) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputili su danas zajedno zahtjev predsjedniku FBiH Živku Budimiru da razriješi dužnosti premijera FBiH Nermina Nikšića

Taj zahtjev su predočili i novinarima tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu. Generalno su saopćili njihov stav da "premijer Nikšić već duže vrijeme protuustavnim i nezakonitim postupanjem nanosi veliku štetu Federaciji BiH i njenim građanima te stvara nepodnošljivu atmosferu u Vladi". 

Kao neke od razloga za smjenu su naveli premijerovo “nezakonito, osobno imenovanje direktora Razvojne banke FBiH", zatim "protuzakonito utvrđivanje budžeta FBiH za 2013. godinu" te "neprimjereno opstruiranje rada Vlade Federacije BiH kroz nesazivanje njenih sjednica iako su na čekanju brojna pitanja, više od 60, vrlo značajna za Federaciju BiH i njene građane".

Podsjećanja radi, Budimiru je Nikšić jučer uputio prijedlog za smjenu osam ministara u Vladi FBiH, kadrova Stranke demokratske akcije, Narodne stranke "Radom za boljitak" i Hrvatske stranke prava.

Nikšić uputio prijedlog o smjeni ministara

Premijerov prijedlog za smjenu odnosi se na ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankovića Lijanovića, ministra finansija Antu Krajinu, ministra raseljenih osoba i izbjeglica Adila Osmanovića, ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja, ministra kulture i sporta Salmira Kaplana, ministra razvoja, poduzetništva i obrta Sanjina Halimovića, ministra trgovine Milorada Bahilja i ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera

Nikšić je u obrazloženju svog prijedloga, kao razlog za smjenu osam ministara, naveo njihovo "svjesno blokiranje rada Vlade Federacije BiH", podsjetila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije