Nikolić se izvinio zbog učešća u genocidu

Radiosarajevo.ba
Nikolić se izvinio zbog učešća u genocidu

Osjećam se posebno odgovornim zato što sam mnogima od ubijenih bio profesor i što nisam imao ni načina ni moći da im pomognem. Želim da se ponovo izvinim svim porodicama i žrtvama. Žao mi je što sam bio tamo, što sam izvršavao naređenja i tako doprinio počinjenju zločina.

Riječi su ovo Momira Nikolića, bivšeg oficira za bezbjednost Bratunačke brigade Vojske RS, kojima je izrazio žaljenje što je učestvovao u “stravičnom zločinu u Srebrenici“. Nastavljajući svjedočenje na suđenju Radovanu Karadžiću, on je još jednom ponovio se 13. jula 1995, dva dana nakon pada Srebrenice, znalo da će svi zarobljeni bošnjački muškarci biti pobijeni, što se i dogodilo, javio je jučer Justice Report - BIRN.

Nikolić je na dodao da mu je „žao što nije pobjegao kad je postalo jasno da će se taj zločin dogoditi“.

Mladić i najava smrti

Bivši oficir za bezbjednost Bratunačke brigade posvjedočio je da mu je pukovnik Ljubiša Beara, bezbjednosni oficir Glavnog štaba VRS-a, 13. jula, rekao da će svi Bošnjaci biti ubijeni – Beara je otkrio da mu je tu namjeru prethodno nagovijestio i komandant VRS-a Ratko Mladić. Inače, Tribunal u Haagu je 2010. nepravosnažno osudio Bearu na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.


Ljubiša Beara

Govoreći o događaju, Nikolić je pojasnio da mu je Mladić 13. jula 1995, u blizini Konjević Polja – dok su Bošnjaci silazili iz okolnih šuma i predavali se VRS-u – nagovijestio da će zarobljenici biti ubijeni.

“Mladić je razgovarao sa muslimanskim zarobljenicima i rekao im da se ne brinu, da će sve biti u redu i da će biti prebačeni gdje žele. Kad je krenuo ka autu, ja sam pošao za njim i pitao ga šta će biti sa zarobljenima. Ništa mi nije rekao, pogledao me je i načinio gest rukom”, rekao je Nikolić, pokazujući sudijama taj pokret slijeva na desno, ispruženih prstiju s dlanom nadole.

Uveče istog dana, kako je posvjedočio Nikolić, u Bratuncu je sreo Bearu, koji mu je rekao šta će se desiti sa zarobljenicima i naredio mu da ode u komandu Zvorničke brigade i prenese da će zarobljenici doći i da se pripreme objekti za prihvat. Kada se oko ponoći vratio u Bratunac, Nikolić je, njegove su riječi, vidio hiljade Bošnjaka, te je prisustvovao sastanku na kojem su se Beara i Karadžićev povjerenik za Srebrenicu Miroslav Deronjić svađali oko toga da li će zarobljenici biti ubijani u Bratuncu ili Zvorniku.

“Otvoreno se razgovaralo da će zarobljenici biti ubijeni, samo je bilo pitanje da li će biti ubijeni u Bratuncu ili Zvorniku. Deronjić je insistirao da on ima instrukcije od Karadžića da zarobljenici idu u Zvornik; kazao je da ne želi da se ubistva dogode u Bratuncu”, opisao je Nikolić.

Deronjić umro 2007.

Deronjić je 2003. pred Tribunalom priznao krivicu za zločin nad Bošnjacima počinjen 1992. u selu Glogova, i osuđen je na 10 godina zatvora. Umro je 2007. godine na izdržavanju kazne u Švedskoj.


Miroslav Deronjić

Nikolić je 2003. pred Haškim tribunalom priznao krivicu za progon Bošnjaka iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora, a kaznu izdržava u Finskoj. Bratunačka brigada, prema pisanju Instituta za izvještavanje o ratu i miru (IWPR), bila je zadužena za logistiku na području Srebrenice u julu 1995; brigada je 12. jula dostavila 4,700 litara goriva za autobuse kojima će se deportovati srebrenički civili.

Karadžiću, bivšem predsjedniku RS i vrhovnom komandantu VRS-a, na teret se stavlja genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i progon hiljada žena i djece iz Srebrenice. Haško tužilaštvo tereti Karadžića i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civima u Sarajevu i uzimanje pripadnika mirovne misije UN-a za taoce; Mladić očekuje početak suđenja pred Haškim sudom za genocid i druge zločine u BiH, podsjetio je jučer Justice Report - BIRN.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije