Nikolić i Dačić danas stižu u Banju Luku

Radiosarajevo.ba
Nikolić i Dačić danas stižu u Banju Luku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić danas će u 12 sati na Aerodromu Banja Luka dočekati predsjednika i premijera Republike Srbije Tomislava Nikolića i Ivicu Dačića
Istovremeno, iz Vlade RS-a je saopćeno da se otkazuje sastanak entitetskog premijera Aleksandra Džombića i predsjednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića, najavljen za danas u 12 sati.

Nakon svečanog dočeka, svi zajedno uputit će se u Palatu Republike, gdje će biti održana sjednica Savjeta za saradnju Republike Srpske i Republike Srbije

Kako je javila novinska agencija Fena, na toj, petoj sjednici Savjeta za saradnju RS-a i Srbije bit će analizirane dosadašnje aktivnosti u implementaciji Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama bh. entiteta i Srbije kao i planovi buduće saradnje. 

Inače, Nikolić je uoči ove prve posjete Bosni i Hercegovini, za koju je odabrao Banju Luku, izjavio: „Mi prihvatamo sve što piše u Dejtonskom sporazumu, a tamo piše da je RS entitet koji ima pravo da uspostavlja specijalne odnose sa Srbijom."


Vlada RS-a

Banja Luka – Beograd, jedina je relacija koju Nikolić uspješno održava, podupirući time ignorisanje Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine, piše Radio Slobodna Evropa. Navodi to u izjavi za isti medij i analitičarka iz Banja Luke Tanja Topić:

“Mislim da je reč o jednoj kontinuiranoj politici koja se zaista već dugo godina vodi iz Beograda ka BiH generalno, gdje se favorizuju odnosi samo sa jednim dijelom BiH, naglašavajući uvijek taj aspekt specijalnih i paralelnih veza. Naravno da to ovakvom porukom i ovakvim dolaskom unosi i dalje određene netrpeljivosti, animozitete i probleme na unutrašnjem planu u BiH. Već se sad u prvim naznakama vidi da su komentari iz Sarajeva negativni jer se on kao glavni grad zaobišao, a favorizuje se jedan dio BiH."

Na pitanje kakve implikacije ovakvog odnosa mogu biti i da li je danas iz ove perspektive moguća pozicija koja se od Međunarodne zajednice često sugerisala Beogradu, a to je da neko Srbima u BiH jasno kaže ono što je Stjepan Mesić rekao Hrvatima u BiH – Vaš glavni grad je Sarajevo, Topićeva odgovara: "Pa ona se čini potpuno nemogućom, a poljedica toga je i stav koji se proizvodi u RS. Ovdje je dominantan politički stav da se sama RS posmatra kao država u državi i da se Sarajevo kao glavni grad BiH potpuno ignoriše, odnosno takva mogućnost se odbacuje.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije