Niko ne zna kad će BiH odgovoriti na pitanja Evropske komisije

E. Halimić
Niko ne zna kad će BiH odgovoriti na pitanja Evropske komisije
FOTO: Fena / Edin Dilberović

Koliko su postizborna previranja poremetila redovne procese u Bosni i Hercegovini pokazuje i činjenica da u ovom trenutku niko ne može ni okvirno predvidjeti kad će naša država dostaviti odgovore na oko 600 dodatnih pitanja Evropske komisije.

Podsjećamo, BiH je još 20. juna dobila dodatna pitanja nakon što su institucije Briselu dostavile odgovore na Upitnik Evropske komisije. Dakle, navršilo se i pet mjeseci od dobijanja pitanja, a ne nazire se kraj ovog procesa.

U završnoj fazi

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji je na poziv austrijskog kancelara Sebastiana Kurza prekjučer prisustvovao u Beču radnom doručku s premijerima zemalja zapadnog Balkana, te su dva evropska komesara kazali da su odgovori na dodatna pitanja Upitnika Evropske komisije u završnoj fazi.

Zvizdić je ovom prilikom izrazio nadu da će jedan od prvih zadataka na početku mandata novog Predsjedništva BiH biti odlazak u Brisel s finaliziranim odgovorima, čime bi BiH ispunila sve uvjete za dobijanje kandidatskog statusa.

Ipak, u razgovoru za Radiosarajevo.ba direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović kazao je, da broj pripremljenih cjelovitih odgovora BiH na dodatna pitanja Evropske komisije nije konačan i dnevno je promjenjiv.

„Dok radne grupe u sistemu koordinacije ne okončaju svoj dio posla nije moguće govoriti koliko su odgovora finalizirale“, istakao je Dilberović.

Dodao je da zbog toga nije moguće pretpostaviti ni koliko će biti pitanja u vezi s kojima neće biti postignut dogovor i koja će morati razmatrati viša tijela u sistemu koordinacije.

„Do sada je 30 od 35 radnih grupa okončalo svoj dio posla na način da su ili finalizirale odgovore ili prepoznale one u vezi sa kojima nema saglasnosti“, pojasnio je Dilberović.

Utvrditi konačan broj odgovora

Prema njegovim riječima, odgovori bez inicijalne saglasnosti radnih grupa biti upućeni Komisiji za evropske integracije, ali tek nakon što se utvrdi konačan broj odgovora koji će se nalaziti u ovoj kategoriji.

Dakle, priprema odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije je u različitim fazama. Dok neki nisu finalizirani, u nekim je završena i redaktura prevoda na engleski jezik. Ipak, kada će cjelokupan posao biti završen je pitanje na koje niko nema pouzdan odgovor“, zaključio je Dilberović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije