Nije usvojen zakon o agenciji za borbu protiv korupcije

Radiosarajevo.ba
Nije usvojen zakon o agenciji za borbu protiv korupcije

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na početku današnje sjednice u Sarajevu usvojio je zaključak kojim se Predsjedništvo BiH i Ministarstvo inostranih poslova obavezuju da u najkraće mogućem roku od Francuske, kao depozitara Dejtonskog mirovnog sporazuma, pribave i stave na raspolaganje Parlamentarnoj skupštini BiH izvorni tekst ili ovjerenu kopiju Sporazuma.

Ističući da BiH nema autentični tekst sporazuma predlagač zaključka hrvatski delegat Božo Rajić izrazio je sumnju da je u prevodima Dejtonskog sporazuma koji su u upotrebi u BiH došlo do slučajnih ili namjernih grešaka koje proizvode suštinske posljedice.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je također danas Izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH, kojim se Sudu BiH omogućava da manje složene predmete ratnih zločina prepusti sudu na čijem području je počinjeno krivično djelo.

Usvojenim izmjenama zakona omogućeno je da se u fazi istrage predmet može prenijeti na drugi sud na zahtjev tužioca, a kasnije na zahtjev stranke ili branioca.

Izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH utvrđuje se da u slučaju izricanja kazne od pet godina ili više, pritvor biva automatski određen ili produžen, kako bi bio onemogućen bijeg osuđenih iz BiH nakon izricanja presude, javlja Srna.

Još dvije sedmice čekanja na Agenciju

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH produžio je za dvije sedmice amandmansku fazu za Prijedlog zakona o agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čije je usvajanje jedan od preostalih uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Prijedlogom zakona o agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije predviđeno je osnivanje agencije koja će biti nadležna za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije u institucijama javnog i privatnog sektora, nosilaca funkcija u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti na svim nivoima, fondacijama i udruženjima te nevladinim organizacijama.

Dom naroda usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku kojim se određuje da sukob nadležnosti u upravnom postupku između organa uprave BiH i organa uprave entiteta rješava Sud BiH.

Na današnjoj sjednici usvojen i Zakon o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH kojim se propisuju uslovi za izvoz, uvoz i tranzit oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene.

U prvom čitanju Dom naroda podržao je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH kojim se uvode kazne za javne organe i odgovorne osobe u tim organima koji onemogućavaju pravo na pristup informacijama, te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH kojim se predviđa objavljivanje na internetu i besplatan pristup sadržaju Službenog lista BiH.

U raspravi o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dušanka Majkić podsjetila je na svoje ranije zahtjeve da budu riješena pitanja pravnog statusa Službenog lista i finansijske kontrole u ovoj instituciji, javila je Srna.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije