Nije na bh. političarima da hapse

Radiosarajevo.ba
Nije na bh. političarima da hapse

Šef evropske policijske misije u BiH Stefan Feller osvrnuo se u Briselu, pored ostalog, i na nedavnu izjavu Milorada. Dodika da će Ejup Ganić i Jovan Divjak biti uhapšeni ukoliko se nađu na teritoriji Republike Srpske, piše Deutche Welle.

Situacija u BiH je kompleksna, ali i pored teškoća u političkim i ekonomskim procesima u zemlji, sigurnosne prilike ostaju nepromijenjene, izjavo je šef evropske policijske misije u BiH, Stefan Feller u Briselu. On je pred članovima podkomiteta za odbranu i bezbjednost Evropskog parlamenta, pohvalio rad policije i tužilaštva u BiH:

"Mi smo zadovoljni što vidimo dalje jačanje kapaciteta u oblasti primjene zakona i pravde u BiH. Daleko se stiglo i u uspostavljanju profesionalnih kapaciteta. Vidimo da je pojačana i operativna uspješnost u provođenju zajedničkih akcija koje vode ka impresivnim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije."

Institucionalizovanje policijske saradnje

Stefan Feller napominje da je rad evropske policijske misije u BiH zasnovan isključivo na tehničkom nivou, insistirajući pritom na komunikaciji, koordinaciji i kooperaciji svih strana:

"Razgovaramo sa Banja Lukom, Sarajevom, Mostarom, Tuzlom, jer smo svi partneri u uspostavljanju vladavine prava", kaže Feller. On naglašava da je sadašnja saradnja zasnovana na volji direktora policijskih agencija u BiH:

"Potreban je dogovor i okvir za ono što se trenutno dešava neformalno i dobrovoljno", smatra Stefan Feller, dodajući da se riješenje za ovo mora naći u samom sistemu BiH, a da će evropska misija dati svu potrebnu podršku u tom pravcu.

Mi se zalažemo za vladavinu prava

Povodom navoda predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, da će uhapsiti Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, ukoliko stupe na teritoriju Republike Srpske, šef evropske policijske misije u BiH kaže da je na "političarima da se bave svojim poslom, a na policiji i tužilaštvu da se bave svojim poslom", te da nije na političarima da određuju ko će biti uhapšen već na tužilaštvu i sudijama, uz asistenciju policije:

"Vladavina prava predviđa mehanizam za one koji bi trebalo da budu uhapšeni, a mi se zalažemo za vladavinu prava. Takođe verujemo da vladavinu prava prate regulatorne procedure po pitanju istrage o navodnim zločinima."

Kraj 2011. godine označava i kraj ovog mandata EUPM-a (Evropske policijske misije) u BiH. Feller kaže da se u Briselu razgovara o daljim koracima. On očekuje da će uskoro biti upoznat sa odlukom zemalja članica Unije, ali poručuje da to nije unilateralno, već bilateralno pitanje, koje će zavisti i od stava vlasti u BiH. Feller kaže i da očekuje kompromisno riješenje koje će biti od pomoći u riješavanju daljih važnih pitanja u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije