Nije dobro počelo: Rasprave na konstituirajućoj sjednici Parlamenta BiH, SDA na početku traži pauzu

0
L. M.
Nije dobro počelo: Rasprave na konstituirajućoj sjednici Parlamenta BiH, SDA na početku traži pauzu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održava se danas, a zastupnici su položili svečanu izjavu, a potom je počela rasprava o izboru predsjedavajućeg ovog doma, te njegovog prvog i drugog zamjenika.

Sjednica je počela intoniranjem himne države Bosne i Hercegovine, a sjednicom predsjedava Nebojša Radmanović koji je najstariji zastupnik iz prethodnog saziva, kako je rekao, na njegovu žalost.

Na sjednici su priustvovali i ministri iz Vijeća ministara BiH.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Oglasili se iz CIK-a o konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH: "Još nismo dobili poziv"

Oglasili se iz CIK-a o konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH: "Još nismo dobili poziv"

Radmanović je pozvao zastupnike da predlože članove Kolegija Predstavničkog doma iz tri konstitutivna naroda. 

"Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog naroda iz kojeg je predsjedavajući Predsjedništva i Vijeća ministara BiH", rekao je Radmanović te kazao da je u dogovorima zaključeno da će predsjedavajući ovog doma biti iz reda Bošnjaka, a prvi zamjenik iz reda hrvatskog naroda dok će drugi zamjenik biti iz reda srpskog naroda.

Istakao je da svaki zastupnik ima pravo da predloži kandidata za ovu dužnost, a odluka se donosi većinom glasova.

Nihad Omerović iz Naroda i pravde predložio je Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Zatim se za riječ javio Šerif Špago, zastupnik SDA, koji je tražio pauzu od pola sata u ime kluba zastupnika ove stranke.

"S obzirom da je predsjedavajući pomenuo neke dogovore, a zastupnici SDA nisu učestvovali ni u kakvim dogovorima oko načina rada na ovoj sjednici, neophodno je, odnosno u ime kluba SDA tražim pauzu od 30 minuta", kazao je Špago.

Radmanović je replicirao da se sedam dana nakon konstituirajuće sjednice tek formiraju klubovi, ali ne želi da "pravi probleme s brojnim klubom SDA" i da će dati pauzu koja je tražila SDA.

Šemsudin Mehmedović (SDA) kazao je da su oni konstituisali svoj klub te da se ne može zanemariti 'snaga SDA u ovom parlamentu'.

"Nismo bili spremni za ovakvu situaciju koju ste nam nametnuli da se predlaže predsjedavajući", kazao je Mehmedović.

CiK u NSRS dostavio ovjerene liste: Ko su kandidati za Dom naroda PSBiH?

CiK u NSRS dostavio ovjerene liste: Ko su kandidati za Dom naroda PSBiH?

Sjednica je nastavljena, a iz reda srpskog naroda SNSD je predložio Nebojšu Radmanovića.

Branislav Borenović u ime PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića za drugog zamjenika predsjedavajućeg je predložio Mladena Bosića.

HDZ je predložio Marinka Čavaru za predsjedavajućeg. Milan Dunović iz Demokratske fronte predložio je Zlatana Begića iz reda Ostalih za predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

Podsjetimo, prema rezultatima opštih izbora, iz RS stranka SNSD za Predstavnički dom BiH osvojila je šest mandata, SDS i PDP po dva, dok po jedan imaju Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića, DEMOS, Ujedinjena Srpska i SDA.

Iz Federacije BiH osam mandata za Predstavnički dom BiH osvojio je SDA, četiri koalicija oko HDZ BiH, SDP BiH pet, Željko Komšić - za građansku državu tri, koliko je osvojio i Narod i pravda.

Po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES - za nove generacije, dok je jedan mandat osvojila Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad.

Sjednica je zatim prekinuta, a imena ostalih kandidata za predsjedavajućeg će biti poznata nakon pauze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije