Nije bilo dogovora s Vladom, štrajk u ponedjeljak

Radiosarajevo.ba
Nije bilo dogovora s Vladom, štrajk u ponedjeljak

Da li će u ponedjeljak u Sarajevu biti najavljenog  štrajka rudara Federacije Bosne i Hercegovine, odlučit će štrajkački odbor do tog dana, možda već danas ili sutra.

To je izjavio danas predsjednik sindikata rudara Bosne i Hercegovine Fikret Berbić na pres-konferenciji nakon zajedničkog sastanka održanog u Sarajevu u sjedištu Federalne vlade između vladinih predstavnika, među kojima je bio premijer Nermin Nikšić, te članova menadžmenta Elektroprivrede BiH, sindikalista i menadžmenta osam rudnika koji su u koncernu s tom kompanijom. Učesnici su bili i iz rudnika Banovići iako on nije u koncernu.  
 
Za razliku od predsjednika sindikata rudara BiH, prvi čovjek rudarskog sindikata u Kaknju Nezir Begić tvrdi da će štrajk sigurno biti održan u ponedjeljak i početi simbolično u pet do 12 sati ispred sjedišta Federalne vlade jer danas na sastanku nije riješen najvažniji rudarski zahtjev za povećanje cijene rada.

Ako ni u ponedjeljak ne bude riješeno ovo pitanje, rudari će dan kasnije započeti štrajk u 7 sati i u Zenici, Kaknju i Brezi, izjavio je Begić.

Ovaj sindikalista jedini je na pres-konferenciji ustvrdio da najavljeni štrajk nije upitan, dok su svi ostali učesnici skupa, kojeg su Vladini zvaničnici ocijenili kao njen veoma brzi odgovor na najavu nezadovoljstva iz nekih rudnika, rezimirali da je postignut zajednički dogovor za koji se nadaju da će u konačnici dovesti do boljih uslova za rudare.

Dogovoreno je, naime, da od 1. januara 2012. godine mjesečni iznos rudarskog toplog obroka, kao i regresa za godišnji odmor, bude isti kao i uposlenicima Elektroprivrede BiH te da budu ubrzana investiciona ulaganja u rudnike, koja su u toku, radi unapređenja radnih uvjeta u rudnicima.

U međuvremenu će se raditi na zajedničkom kolektivnom ugovoru čije će odrednice dogovarati predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede i rudnika, rekli su na pres-konferenciji predstavnici svih tih triju strana: predsjednik štrajkačkog odbora i sindikalista rudara iz Zenice Mehmed Oruč, direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica te ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj. Potvrdio je i federalni premijer Nermin Nikšić.

Budućim kolektivnim ugovorom treba riješiti i pitanje satnice, koju rudari sada traže u iznosu od 3,20 KM, (trenutno prosječno iznosi oko 2,40 KM), te omogućiti da ona bude i korigovana u rudnicima u skladu s njihovim poslovnim rezultatima ponaosob, rečeno je.

Premijer Nikšić, ministar Trhulj i direktor Grabovica govorili su i o dosadašnjim te budućim investicionim ulaganjima u rudnike.

Sumirano, ulaganja za ovu godinu iznose oko 130 miliona jer je na 12 zatečenih miliona, nova uprava Elektroprivrede uspjela investirati 28 miliona u zadnja tri mjeseca, realizacija 50 miliona je u toku, a u pripremi su ulaganja od 40 miliona, precizirao je direktor kompanije s kojom su rudnici u koncernu.

Za današnji sastanak je ministar Trhulj rekao da je jedan u nizu, kojem je ovog puta pridružen i menadžment rudnika, te sumirao da su od prethodnih sastanaka postignuti pomaci u vidu povećanje plaća u rudnicima; prosječna je sada veća od federalnog prosjeka, te da su intenzivirana tada dogovorena investiciona ulaganja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije