Nicholas Hill za Radiosarajevo.ba: Samo glasanjem možete protestirati

Radiosarajevo.ba
Nicholas Hill za Radiosarajevo.ba: Samo glasanjem možete protestirati

Nicholas Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH, smatra da je izuzetno važno da što veći broj građana u BiH izađe na predstojeće izbore u oktobru. Kako je kazao u intervjuu za Radiosarajevo.ba, njihov glas je prvi korak u rješavanju njihovih svakodnevnih problema i egzistencijalnih pitanja. 

Razgovarala: Emza Fazlić, Radiosarajevo.ba

U našoj zemlji je mnogo gorućih pitanja koja što prije moraju biti riješena, a u prvom redu, potencira Hill, je ogromna nezaposlenost. Ipak, zamjenik ambasadora SAD-a veoma je oprezan kada su u pitanju izbori i ono što nas čeka nakon njih. 

"Ja se trudim da budem pažljiv i vodim računa o tome da nikoga ne favoriziram, ali sudeći prema stručnjacima koji rade istraživanja na ovu temu, jedina šansa da se nešto zaista promjeni jeste da građani u što većem broju izađu na izbore", ističe Hill. 

"Jasno je da je stvar loša i da status quo nikome ne odgovara i baš zato, najbolje što može da uradi svaki pojedinac jeste da izađe na izbore i glasa za promjenu."

"Mi ne možemo stati na bilo čiju stranu, ali ono što možemo jeste da kažemo građanima da se fokusiraju na pitanja koja su od njih od životne važnosti i kao što su ekonomija, nezaposlenost, stvaranje pozitivnog okruženja za privlačenje stranih investicija. Postoje odgovori i ako se građani fokusiraju na svoja pitanja i te odgovore, mogu izvući odgovarajući zaključak. Zbog toga ih ne treba ometati pitanjima koja za njih nisu važna", kaže Hill. 

Na pitanje da li su u zemlji uopće moguće promjene bez ustavnih reformi, Hill kaže da je vrlo jasno da zemlji trebaju reforme i da SAD vrlo pažljivo posmatra šta se može uraditi na tom polju. 

"Sarađujemo s našim evropskim partnerima po tom pitanju, ali isto tako tražimo od građana da pažljivo razmotre stvari. Trebat će mnogo toga promijeniti i baš zato su važni ovi izbori. Na vlast moraju doći ljudi koji će sve te promjene i provesti. Dakle pravi kandidati se moraju izabrati na pravi posao kako bi ova zemlja napredovala", istaknuo  je Hill. 

SAD će u tom smislu podržati sve one koju budu spremni provoditi reforme koje će prije svega unaprijediti ovu zemlju, a zatim je povesti i na put EU.

"Stat ćemo iza onoga što će unaprijediti ekonomsku situaciju jer tragična je činjenica da se stopa nezaposlenosti kreće između 25 i 40 posto, a među mladima doseže čak 60 posto. E, to je strašno", pojasnio je Hill. 

U vezi s pitanjem Sejdić - Finci koje već duže vrijeme drži zemlju u zastoju Hill kaže da će se i to pitanje jednom morati riješiti, ali on ne zna kako.

"Radi se o presudi i tu nema priče. Mora se implementirati. Međutim trenutno ima mnogo važnijih problema koji se tiču ekonomije, kako sam ranije rekao, ali i to će doći na red i morat će se riješiti", potencirao je Hill u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Na pitanje novinarke da komentira današnje hapšenje lidera stranke Radom za boljitak, otpravnik poslova Ambasade SAD u Sarajevu nije želio davati komentare.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije