Nicholas Hill: Nema nikakve svrhe da RS podržava projekat Južni tok

Radiosarajevo.ba
Nicholas Hill: Nema nikakve svrhe da RS podržava projekat Južni tok

Odgovarajući na novinarsko pitanje da prokomentira nezadovoljstvo predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika zbog odluke Rusije da odustane od izgradnje gasovoda Južni tok, zbog gubitka velike investicije, otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill je kazao kako razumije reakciju Srbije i Bugarske zbog gubitaka naknade za transfer gasa preko njihove teritorije, ali ne i Republike Srpske, javlja Anadolu Agency.

"Bugarska će izgubiti 400 miliona eura, ali što se tiče Republike Srpske, to nema nikakvog utjecaja. Trgovinska statistika RS-a pokazuje da je prošle godine u Rusiju izvezeno robe u vrijednosti tri miliona dolara, a u Evropsku uniju 1,2 milijarde. Dakle, nema nikakve svrhe  da se taj projekat podržava kao što to čini predsjednik RS-a, kako bi prkosio Evropskoj uniji", istaknuo je Hil u obraćanju novinarima u Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije