Nezirović: Članovi VSTV-a trebaju dati ostavku, Ružica Jukić poručila da neće

Radiosarajevo.ba
Nezirović: Članovi VSTV-a trebaju dati ostavku, Ružica Jukić poručila da neće
Foto: Radiosarajevo.ba / VSTV

U Sarajevu je jutros počela trodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

Sjednica Vijeća dolazi u jeku afere Potkivanje koja potresa ovu instituciju i u koju je upleten predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija.

Dnevnim redom sjednice, predviđena je i rasprava o zajedničkom pismu koje su VSTV-u uputili Delegacija EU, OSCE i Ambasada SAD u BiH.

Tokom rasprave član Vijeća Goran Nezirović pozvao je na kolektivnu ostavku članova VSTV-a.

„Moramo priznati da stepen povjerenja u ovu instituciju nikada nije bio niži. Mislim da je pitanje elementarne i moralne odgovornosti. Spreman sam odmah danas da, zajedno s vama, potpišem vlastitu ostavku. Smatram da trebamo podnijeti kolektivnu ostavku. Šta god da uradimo, kakvo god dobro, ovaj saziv neće vratiti kredibilitet ovoj instituciji. Siguran sam da nećemo moći provesti suštinske reforme“, naglasio je Nezirović.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija istakao je da ne dijeli mišljenje s Nezirevićem.

„Siguran sam da će vrijeme pokazati da se vode kampanje protiv ovog vijeća. Ova kampanja stvara alarm u javnosti i to će tako biti dok se ne razjasne stvari. Međutim, kada se razjasne, vidjet će se da je potpuno suprotno. Moram da kažem da je ovo vijeće u 2017. godini, kada smo usvojili akcioni plan, jedino uradio u cijeloj BiH konkretne stvari na Evropskom putu BiH“, smatra Tegeltija.

Komentar Nezirovića izazvao je žustru raspravu, u koju se uključila i potpredsjednica Ružica Jukić.

„Svako ima pravo dati ostavku ako nije dobro radio. Što se mene tiče, nemam nijedan razlog za to. Je li principijelno pred medijima pozivati na kolektivnu ostavku? Imala bih reći o kolegama još svašta, poštedjet ću ih ovom prilikom“, naglasila je Jukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije