Nezir Pivić: Grubešin lični stav ne može i ne smije biti stav Ministarstva

2
Fena
Nezir Pivić: Grubešin lični stav ne može i ne smije biti stav Ministarstva
FOTO: Fena / Nezir Pivić

Stavovi izneseni u saopćenju za javnost iz kabineta ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše, vezano za presudu u predmetu "Hamdija Abdić i drugi", predstavljaju isključivo njegov lični stav i nikako ne mogu biti stav Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine kao institucije.

Navodi se ovo danas u reakciji zamjenika ministra pravde BiH Nezira Pivića na saopćenje Ministarstva pravde BiH povodom presude u predmetu Hamdija Abdić i drugi.

"Ministarstvo pravde BiH kroz svoj rad i djelovanje treba da podržava nezavisno, nepristrasno, profesionalno i objektivno pravosuđe koje će biti na usluzi građanima, kao i da podstiče aktivnosti na jačanju integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i jačanja povjerenja građana u pravosudne institucije Bosne i Hercegovine", poručuje Pivić.

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

On poručuje i kako Ministarstvo pravde BiH treba da poštuje sve odluke donosene na osnovu činjenica i dokaza, uz poštivanje svih procesnih prava i garancija, te ne može biti alat bilo koje političke stranke nego institucija koja štiti nezavisnost, nepristrastnost i samostalnost pravosuđa.

"Stoga, još jednom ističem da pojedinačni i lični stavovi ne mogu i ne odražavaju stav Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine", poručuje Pivić.

Podsjetimo, Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike BiH i zastupnik Parlamenta FBiH presudom Kantonalnog suda Bihać oslobođen je jučer optužbe da je odgovoran za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u martu 1995. godine.

Dodajmo i kako je Kantonalni sud u Bihaću u januaru 2019. potvrdio optužnicu kojom se za ubistvo generala Šantića, pored Abdića, teretili Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović.

Nakon oslobađajuće presude Abdiću, stiglo je saopštenje iz Ministarstva pravde u kojem se apelira da se "otkloni ta nepravda". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije