Nezadovoljstvo Vladom je opravdano

Radiosarajevo.ba
Nezadovoljstvo Vladom je opravdano


''Nezadovoljstvo radom vlade je opravdano'', kaže Nermin Nikšić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Nezavisne novine, premijer kaže da postoje mnogi problemi koji su naslijeđeni od ranijih vlada.

''Krenuli smo sa uštedama, obezbijedili smo fiskalnu stabilnost budžeta, obezbijeđena su sredstva za obaveze prema ratnim invalidima, porodicama poginulih, penzionerima... Opet, sav taj rad je u domenu gašenja požara, a to ne zadovoljava ni Vladu ni ljude koji rade u Vladi pa ni mene", smatra Nikšić.

Za osnovni cilj Vlade, Nikšić navodi investicije, zadržavanje radnih mjesta i otvaranje novih mjesta. Još jedan od ciljeva Vlade je da se u ove tri godine sagradi više kilometara autoputa nego što su sve prethodne vlade FBiH izgradile zajedno - 37 kilometara autoputa.

''Spominjanja da nema pomaka u borbi protiv korupcije su samo stavovi pojedinaca'', tvrdi Nikšić. ''To su frustrirani pojedinci zato što su možda neki njihovi talovi poremećeni i to što su medijske zvijezde, nemam se namjeru na to osvrtati.’’

Smanjenje troškova za odvojeni život je pokrenulo novi niz mjera štednje, koji će se  nastaviti sa smanjenjem i stavljanjem pod kontrolu troškova reprezentacije i svih drugi materijalnih troškova koji idu kroz vladu.

Prema Nikšićevim tvrdnjama, ne postoje ni problemi unutar vladajuće platforme.

"Vlada odluke donosi jednoglasno. Čini mi se da su i posljednji dogovori pokazali da je Vlada FBiH imala ispravan princip. Nismo osporavali 88 miliona eura za IPA, već smo kazali da to bude onoliko koliko je prošlo kompletnu proceduru i u komisiji i u Vijeću ministara i u Evropskoj komisiji, 96 miliona eura. Prema posljednjim preliminarnim dogovorima, razgovorima i pozicijama imamo ugovorenu situaciju da će ipak biti 96 miliona", kazao je Nikšić u intervjuu za Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije