Nezadovoljni mještani Alića blokirali zgradu Općine

S. Š.
Nezadovoljni mještani Alića blokirali zgradu Općine
/ Maglajinfo.com
Zgradu općinske administracije u Maglaju jutros su blokirali mještani zaseoka Alići iz Mjesne zajednice Kosova kod Maglaja, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Općine Maglaj.

Mještani Alića nezadovoljni su jer još nisu isplaćen preostali dio novca za 17 vlasnika uništenih objekata s područja maglajske općine.

Vlasnicima 17 uništenih objekata do sada su isplaćena sredstva u iznosu od po 10.000 KM koja je osigurala Vlada ZDK-a, a mještani istrajavaju u svojim zahtjevima da im što prije budu isplaćena preostala sredstva u iznosu od po 25.000 KM.

"Mještani će ovog puta definitivno istrajavati u svojim zahtjevima. Oni su na izmaku strpljenja i ja ih u potpunosti razumijem. Oni su sada sve svoje zahtjeve stavili u jednu riječ, a to je istina. Dosta im je bilo laži, prevara i lažnih obećanja", izjavio je za Maglajinfo.com Enes Sejmenović, predsjednik Mjesne zajednice Kosova.

Općinski načelnik na sastanku u petak koji je prethodio današnjoj blokadi dao je podršku vlasnicima 17 uništenih objekata.

"U toku je mirno okupljanje građana ispred zgrade Općine. Naime, oni nisu dali zaposlenima da dođu na posao. Problem je što porodice nisu dobile sredstva za sanaciju objekata. Na poziv Premijera FBiH održan je sastanak na kojem je dogovorena sanacija kuća po prioritetima, a to je trenutno 17 kuća MZ Kosova. Vlasnici su potpisali ugovor s Federalnim fondom za pomoć stradalim područjima koji finansira Vlada FBiH, ali fond nije dobio sredstva već šest mjeseci. Na sastanku je dogovoreno da će obaveze fonda preuzeti Vlada FBiH, te da će tokom maja biti dogovoren isplatni plan, kako bi do kraja ljeta porodice dobile dogovorena sredstva", kazao je za Radiosarajevo.ba načelnik Mehmed Mustabašić.

Mještani, ukoliko se njihov problem ne riješi, najavili su i ponovnu blokadu magistralnog puta M17 na istom mjestu gdje su blokirali i 12. februara 2016. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije