Oluja pred nama: Stižu kiša i grmljavina - a evo i kakvo će vrijeme biti do subote

Radiosarajevo.ba
Oluja pred nama: Stižu kiša i grmljavina - a evo i kakvo će vrijeme biti do subote
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / I danas nas čekaju pljuskovi i grmljavina

Jutros je u Bosni i Hercegovini, uglavnom, sunčano uz umjerenu oblačnost. Ponegdje na istoku i sjeverozapadu Bosne je zabilježena grmljavina i lokalni pljuskovi.

Kao i prethodnih dana, i danas je upaljen žuti meteoalarm za cijelu zemlju - upozorenje na grmljavinsko nevrijeme izdato je za cijelu BiH (osim za područje Trebinja), dok se izrazito visoke temperature očekuju na području Mostara, Višegrada i Trebinja.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 11; Ivan Sedlo, Sokolac 15; Bugojno 16; Bihać, Jajce, Livno, Sarajevo, Srebrenica 18; Doboj, Drvar, Sanski Most, Tuzla 19; Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Prijedor, Zvornik 20; Grude, Široki Brijeg 21; Mostar, Trebinje 22; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, na normali je i lagano opada.

Bioprognoza: Uz više svježine i povoljnije biometeorološke prilike tokom prijepodneva, većina populacije biće boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Poželjno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja, te umanjiti boravak na otvorenom u drugom dijelu dana, kada će i osjet sparine biti izraženiji. U Bosni bi ugođaj povremeno mogli kvariti lokalni, kratkotrajni pljuskovi.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji lokalno mogu biti i izraženiji.Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 25 do 31 °C. U Sarajevu prije podne sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne porast naoblake praćen kišom, pljuskovima i grmljavinom. Dnevna temperatura oko 28 °C.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 14 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 24 do 29, na jugu do 33 °C.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutro i dio prijepodneva po kotlinama Bosne može biti magle. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 27 do 33 °C.

U petak sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 28 do 34 °C.

U subotu sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 30 do 36 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije