Nevjerovatna scena u BiH: Vozio psa na krovu automobila, a kritike su brojne

6
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatna scena u BiH: Vozio psa na krovu automobila, a kritike su brojne
Facebook / Pas na krovu automobila

Na društvenim mrežama u BiH se pojavio snimak kako se pas vozi na krovu automobila u pokretu, a izazvao je brojne reakcije.

Facebook stranica Busovacki.ba objavio je snimak sa automobilom u pokretu bh. registarskih tablica, na kojem se vidi pas koji stoji na krovu automobila u pokretu, bez ikakve zaštite.

Komentari su brojni, a mnogi građani/ke su zgroženi postupkom, te navode "Jadne životinje", "Treba platiti debelu kaznu" i slično. Podsjećamo, Zakon o dobrobiti životinja jasno definiše ophođenje prema životinjama, posebno kućnim ljubimcima, u kojima se između ostalog reguliše i transport životinja u glavi VI. član 18. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH. 

Irfan Peljto delegiran za još jednu utakmicu Lige prvaka, sudit će bh. reprezentativcu

Irfan Peljto delegiran za još jednu utakmicu Lige prvaka, sudit će bh. reprezentativcu

U istoimenom zakonu se navodi da "životinje koje se transportuju drumskim, željezničkim ili vazdušnim prevozom treba da imaju odgovarajući prostor, zavisno od vrste životinje, sa dovoljnom ventilacijom, da budu zaštićene od nepovoljnih vremenskih uslova i da im je obezbijeđena dovoljna količina vode i hrane". Također, životinje moraju biti zaštićene od povreda, te namjernog izlaganja velikoj hladnoći ili toploti.

Čak i bez članova zakona, ovakav vid transporta životinje nije human. Osim ugrožavanja životinje, ovakvim ponašanjem dolazi i do ugrožavanja svih učesnika/ica u saobraćaju, zbog mogućnosti saobraćajne nesreće, udesa i pada same životinje sa automobila. 

Polje, Busovača. www.busovacki.ba

Posted by Busovacki.ba on Sunday, October 20, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije