Rušenje objekata u Novom Sarajevu pokrenulo i proteste: Šta kažu građani, a šta Općina?

1
Dž. M.
Rušenje objekata u Novom Sarajevu pokrenulo i proteste: Šta kažu građani, a šta Općina?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protesti u Sarajevu

Na području općine Novo Sarajevo najavljeno je rušenje nekoliko privatnih objekata u ulici Zahira Panjete, zbog čega su stanovnici tog naselja održali protest na pomenutoj lokaciji kako bi se usprotivili ovoj odluci.

Podsjetimo da je za portal Radiosarajevo.ba govorila mještanka Džejla Bajrica, koja tvrdi da navedeni objekti imaju sve potrebne dozvole, te je izjavila da je - ukoliko se radi o rušenju zbog plana puta - lakše promijeniti pomenuti plan nego srušiti jedno cijelo naselje. 

S obzirom na to da su protesti zbog najavljenog rušenja održani i u četvrtak, 12. aprila, kontaktirali smo Općinu Novo Sarajevo kako bi za portal Radiosarajevo.ba dali svoj stav na ovu temu. 

Mijatović o Josipu Brozu Titu: Druže predsjedniče, dok sam živ slavit ću tebe i tvoj 'režim'

Mijatović o Josipu Brozu Titu: Druže predsjedniče, dok sam živ slavit ću tebe i tvoj 'režim'

Kako su naveli u odgovoru, u aprilu 2018. godine su izvršeni inspekcijski nadzori, te pokrenuti upravni postupci za bespravno sagrađene pomoćne objekte u zaštitnoj zoni dalekovoda za koje je u inspekcijskim postupcima utvrđeno da ne posjeduju odobrenja za građenje.

"Za sve objekte za koje je utvrđeno da ne posjeduju odobrenje za građenje donesena su rješenja o rušenju-uklanjanju i zaključci o dozvoli izvršenja rješenja.

Protesti u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protesti u Sarajevu

Budući da investitori nisu postupili po naloženim upravnim mjerama urbanističko-građevinskog inspektora zakazana su prinudna izvršenja istih tokom aprila 2023. godine", navodi se u saopćenju. 

Uz to, dodali su i da je održano više sastanaka građana sa Službom za inspekcijske poslove, te da im je usmeno rečeno da sami pristupe uklanjanju objekata.

"Uvidom u važeću plansku dokumentaciju utvrđeno je da ne postoje mogućnosti za legalizaciju predmetnih objekata jer su isti izgrađeni na nestabilnom terenu, u zaštitnom pojasu dalekovoda, te ne ispunjavaju uslove propisane Odlukom o provođenju Regulacionog plana Pofalići, gdje su definisani uslovi za gradnju objekata za parkiranje i garažiranje vozila", zaključili su u saopćenju.

"Služba za inspekcijske poslove, odnosno nadležni inspektori zakazuju prinudna izvršenja rješenja nakon provedenog upravnog inspekcijskog postupka u kojem se utvrđuje legalnosti građevine koja je predmet inspekcijskog nadzor, te nakon donošenja rješenja o rušenju i zaključka o dozvoli izvršenja. 

Za predmetne objekte investitori/vlasnici istih nisu predočili odobrenja za građenje niti dokaz da se isti nalaze u postupku legalizacije", kazali su iz Općine Novo Sarajevo za portal Radiosarajevo.ba.

Protesti u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protesti u Sarajevu

Dodali su i da s obzirom na to da je rušenje objekata u ulici Zahira Panjete onemogućeno zbog protesta koji su organizovani od strane građana, isto je odgođeno za zadnju radnu sedmicu u aprilu.

Iz Općine su poručili da se rušenje vrši sve u skladu sa procedurama po kojim postupaju inspektori, a protiv investitora koji su ometali inspektora u obavljanju službene radnje-prinudnog izvršenja su podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka kako zakon i propisuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije