Nešto se (opet) kuha: Tajanstvena firma kupuje trebinjskog giganta u stečaju

2
Radiosarajevo.ba
Nešto se (opet) kuha: Tajanstvena firma kupuje trebinjskog giganta u stečaju
Foto: TrebinjeLive / Neimarstvo prodaju budzašto?

Još jedan trebinjski gigant, građevinsko poduzeće Neimarstvo, koje je već deset godina u stečaju, uskoro će preći u privatne ruke.

Ovo poduzeće posjeduje ogromno zemljište na atraktivnoj lokaciji u Trebinju, pa se pretpostavlja da će novi vlasnik, firma "Cook" iz Banje Luke, na tom zemljištu graditi stambeno-poslovni kompleks. Dogovorena cijena iznosi nešto više od 5 miliona KM, što je potvrdio Slavko Ilić, stečajni upravitelj preduzeća Neimarstvo. Polog od 50.000 KM je već uplaćen, a očekuje se da će posao uskoro biti završen. O firmi "Cook" dostupno je vrlo malo informacija, a službeni podaci pokazuju da ima samo jednog zaposlenika te da je prošle godine ostvarila dobit od svega 1.139 KM.

Stečajni upravitelj Slavko Ilić za Hercegovina.info potvrdio je da će, nakon nekoliko neuspjelih licitacija, imovina građevinskog poduzeća Neimarstvo uskoro biti prodana. "Ako dođe do prodaje, bit će to veliko olakšanje. Polog od 50 hiljada KM je uplaćen, a ponuda iznosi 5.072.000 KM. Radi se o banjalučkoj firmi Cook, ali ne znam ko stoji iza te firme", izjavio je Ilić.

Dnevnik Radija Sarajevo | Amel Kapo: 'Baš je predivno sa Ismailom živjeti svoj san. Neka potraje...'

Dnevnik Radija Sarajevo | Amel Kapo: 'Baš je predivno sa Ismailom živjeti svoj san. Neka potraje...'

Opozicijski političar iz Trebinja Lazar Radan smatra da je riječ o još jednoj prevari, te izražava zabrinutost da će radnici koji su već 10 godina neisplaćeni ponovno ostati zakinuti: "To je, po mom mišljenju, još jedna od tzv. 'tašna-mašna' firmi koje kupuju naša poduzeća u stečaju. Siguran sam da će novi vlasnik zaraditi barem 105 miliona KM kada podigne zgrade na toj lokaciji. Izgleda da će se opet obogatiti pojedinci, dok će radnici, koji su ostali bez posla, izvisiti."

Sličan stav ima i Milica Radovanović, predsjednica Gradskog odbora Srpske demokratske stranke u Trebinju, koja tvrdi da je ovakav razvoj događaja dio ustaljene prakse sprege građevinske mafije i vlasti: "Svaku atraktivnu lokaciju u Trebinju već su iskoristili, kupili za relativno male iznose i podigli stambene zgrade. Kada završe s ovim lokacijama, sigurna sam da će prijeći na obalu Trebišnjice. Stečajni postupci su pokrenuti prekasno, zbog čega su mnoge firme završile u likvidaciji, a profit su ostvarili isključivo tajkuni povezani s građevinskom mafijom."

Iz firme "Cook" nema komentara. O njima se zna vrlo malo, osim da je osnovana 2018. godine, a od maja 2020. godine kao vlasnik i direktor vodi se Dragan Konjević, o kojem također nema puno informacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije