Nešić traži da se otkrije autor transparenta ispred Suda i Tužilaštva BiH: 'Ovo je ozbiljan test'

9
Radiosarajevo.ba
Nešić traži da se otkrije autor transparenta ispred Suda i Tužilaštva BiH: 'Ovo je ozbiljan test'
Foto: Nezavisne novine/ Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić, transparent

Ispred Suda Bosne i Hercegovine o Tužilaštva Bosne i Hercegovine u petak, 1. septembra neko je ostavio transparente s porukama na kojima je pisalo: 'Sljedeći put nećete morati lagati da smo vas otjerali iz Sarajeva i okoline' i 'Četnici su najveće kukavice. 1.9. 18:00 gdje ste?'.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić traži od nadležnih policijskih agencija i Tužilaštva BiH da hitno otkriju ko su autori i ko je postavio transparente ispred Suda i Tužilaštva BiH.

''Riječ je o krivičnom djelu izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH za koje je zaprijećena zatvorska kazna od tri godine zatvora. Zapanjujuće je da pored obezbjeđenja sudske policije neko na ogradu objekta Tužilaštva i Suda BiH postavi transparente ''Sljedeći put nećete morati lagati da smo vas otjerali iz Sarajeva i okoline'.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Čemu služe nadzorne kamere i obezbjeđenje, pa počinioci ovog gnusnog djela bez bojazni krivično djela čine u dvorištu pravosudnih institucija. Tako su isto mogli postaviti eksploziv i zato očekujem da istražni organi utvrde da li je bilo propusta u radu obezbjeđenja'', naveo je Nešić.

Ministar Nešić ističe da je zapaljen bahatošću onih koji su postavili transparent i da je očito da oni smatraju da su Tužilaštvo i Sud njihovi instrumenti, te da će proći nekažnjeno.

''Ovo je vrlo ozbiljan test za Tužilaštvo BiH da pokaže da nema nedodirljivih i da neće tolerisati prijetnje ratom i progonom, niti raspirivanje nacionalne mržnje. Očekujem od policijskih agencija da u najkraćem mogućem roku obavijeste javnost da su identifikovali počinioce krivičnog djela i uputili Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu'', poručio je Nešić.

Debakl Dodikovih pristalica: Završen protest na entitetskoj liniji, prijetnje novim okupljanjem

Debakl Dodikovih pristalica: Završen protest na entitetskoj liniji, prijetnje novim okupljanjem

Podsjetimo, protest zbog optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, trebao je biti organizovan pred zgradama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Međutim, MUP Kantona Sarajevo je odbio dati saglasnost za održavanje ovih protesta, a okupljanja su zatim održana na četiri lokacije na međuentitetskoj liniji.

Iako je najavljivano da će na skup podrške predsjedniku bh. entiteta RS doći 8.000 građana, na protestima u Istočnom Sarajevu taj broj je iznosio svega nekoliko stotina. U Nevesinju i Loparama ih je bilo još manje, dok je skup u Doboju bio najbrojniji, sa više od 1.000 građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije