NES BiH iz stranke izbacio Agana Bunića i Hajrudina Halilovića te poručio: "Izdaja i izdajnici"

1
Radiosarajevo.ba
NES BiH iz stranke izbacio Agana Bunića i Hajrudina Halilovića te poručio: "Izdaja i izdajnici"
Foto: CIN/ Radiosarajevo.ba / Agan Bunić i Hajrudin Halilović

Nakon jučerašnje sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj su zastupnici Agan Bunić i Hajrudin Halilović glasali za smjenu Vlade USK na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem i podržali formiranje nove skupštinske većine te novog sastava kantonalne Vlade bez učešća Narodnog evropskog saveza, na osnovu Statuta stranke, predsjednik NES-a donio je Odluku o isključivanju Agana Bunića i Hajrudina Halilovića iz članstva i svih organa Narodnog evropskog saveza BiH.

"Zastupnici Bunić i Halilović prekršili su sve svoje obaveze i dužnosti na koje ih obavezuje Statut NES-a BiH, a posebno su, bez ikakvih časnih ciljeva i valjanih argumenata, obezvrijedili cijeli petogodišnji rad i trud premijera Mustafe Ružnića čiji ukupni rezultati su historijski za Unsko-sanski kanton i ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Također, svojim djelovanjem i javnim kršenjem zvaničnih stavova i odluka Narodnog evropskog saveza, zvanično su se deklarisali kao oni koji ne pripadaju ovoj ideji i ne žele ništa više osim lične promocije, a vjerovatno i interesa koji su samo njima poznati", obrazlažu iz NES-a ovu odluku.

Zmaj nije držao ruku na srcu tokom himne BiH, pa se oglasio: ‘S ponosom nosim dres’

Zmaj nije držao ruku na srcu tokom himne BiH, pa se oglasio: ‘S ponosom nosim dres’

Dodaju kako je rad ove političke stranke "zasnovan na slobodi mišljenja i demokratskim načelima, no izdaja i izdajnici ne spadaju ni u jednu od plemenitih i civiliziranih kategorija društva".

"Narodni evropski savez BiH nastavlja svoje djelovanje čisteći se i na čvrstim principima, koji su uvijek na strani države i njenih građana, a jučerašnji ishod sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona predstavlja
samo jednu u kontinuitetu političkih promjena koje će se dešavati i ubuduće", zaključuju u ovoj stranci.

Ko su Bunić i Halilović? 

Podsjetimo, Agan Bunić je bio dugogodišnji kadar SDA, jedno vrijeme i načelnik općine Bužim kao kandidat te stranke. Pred izbore 2018. napušta SDA i postaje član Saveza za bolju budućnost (SBB), zahvaljujući kojem dobiva mandat u Skupštini USK. Nakon toga prelazi u stranku NiP, odakle nedugo nakon pristupanja biva isključen. Na lokalnim izborima nastupa pod nazivom Narodna lista Bužim, a nakon izbora se priklanja NES stranci. 

Glasao za novu vlast u USK, pa sada pred isključenjem iz Naše stranke

Glasao za novu vlast u USK, pa sada pred isključenjem iz Naše stranke

Hajrudin Halilović je bio član A-SDA.

Informacije da će Bunić i Halilović učestvovati u rušenju Vlade USK - koju su činile NES i SDA - pojavila se još u augustu, kada se na krajiškim dijelovima društvenih mreža pisalo da je Bunić 'ponovo promijenio kurs'. Spominjao se i njegov sastanak s čelništvom SDP-a u Sarajevu, no ovu informaciju niko zvanično nije htio komentirati. 

Proteklih mjesec dana ista priča pojavila se i za Halilovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije