Nermin Nikšić: Na sceni je blokada rada vlasti u BiH

Amil Dučić
Nermin Nikšić: Na sceni je blokada rada vlasti u BiH
Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić
Teško je govoriti o postojanju parlamentarne većine jer smo svjedoci da od njih dolaze zakonski prijedlozi za koje oni koji su dio te parlamentarne većine i ne glasaju, kazao je za Radiosarajevo.ba predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

On ističe da "imamo stalnu blokadu i bojkot rada Parlamenta, iako se i ne saziva, ako je suditi prema odlukama koji su donijeli, a kojima se direktno urušavaju državne institucije".

"Mi doslovno imamo blokadu rada zakonodavne i izvršne vlasti. U proteklom periodu nije ništa posebno urađeno na europskom putu osim priče da sve funkcionira, da je sve super, i da samo što nismo primljeni u EU. Jednostavno, oni nas ubjeđuju da vjerujemo njima a ne svojim očima. Građani BiH najbolje znaju šta se dešava", kaže Nikšić.

Navodi da su vlastima "puna usta naroda koja oni navodno zastupaju i pokazuju svo licemjerstvo".

"Zaista postaje očito kako su ustvari za svoje privilegije, položaje i funkcije spremni boriti se do posljednjeg pripadnika svog naroda. Niko se ne osvrće na tu da bukvalno svaki dan imamo jedan masovni odlazak mladih iz BiH, odlaze upravo pripadnici tih naroda u čijem ime obnašaju vlast, gospoda iz SDA, HDZ-a, SDS-a i drugih stranaka koje su na vlasti", rekao je lider SDP-a.

Govoreći o tome zbog čega je SDP protiv seta zakona o akcizama, Nikšić je podsjetio da je ranije vlast na čelu s ovom strankom imala jasne planove vezane za povećanje akciza.

„Danas imamo priču prema kojoj aktuelna vlast, nakon što praktično, četiri godine imamo potpuni zastoj u investiranju u infrastrukturi, uopće ne obavještava za koje potrebe to rade. Čak imamo izjave čelnika vlada kako im nije potreban novac, da ga imaju. Ne objašnjavaju zašto je s deset feninga putarina povećana na 15 feninga. SDP se želi odgovorno ponašati prema javnim sredstvima i građanima BIH i da se konačno kaže za šta bi se potrošio taj novac. Želimo jasne garancije“, kazao je on.

Ističe da je najveći interes države u ovom trenutku "da spriječimo ovu vlast da ne napravi još veću štetu nego do sada i da promijenimo vlast 2018.".

"Mi obilazimo cijelu BiH radi kreiranja programa koji bi trebao ponuditi konkretna rješenja za ključne oblasti. Želimo utvrditi šta je vitalni nacionalni interes građana BiH. Ne živi se od toga ko je najveći Bošnjak, Srbin ili Hrvat", zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije