Nermin Nikšić: Podjelom Mostara došlo bi do podjele BiH

Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić: Podjelom Mostara došlo bi do podjele BiH

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić razgovarao je danas sa šefom Misije OSCE-a u BiH Jonathanom Moorom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Predsjednik Nikšić je izrazio zabrinutost političkom situacijom, posebno zbog najava podjele Mostara, koja bi, stav je Nikšića, značila uvod u definitivnu podjelu BiH na tri dijela.

"Ukoliko dođe do podjele Mostara, došlo bi do podjele Federacije, a time i do podjele BiH. Zato naš prijedlog o održavanju izbora u Mostaru predviđa Mostar kao jedinstven grad i tri multietničke izborne jedinice, dok gradonačelnik i njegovi zamjenici ne mogu dolaziti iz istog naroda"pojasnio je Nikšić.

Moore je na sastanku istaknuo zadovoljstvo radom SDPBiH, što je dokaz da status opozicije ne znači da se mora biti protiv svega.

"Kvalitetna opozicija mora raditi u interesu građana, a SDPBiH vrlo aktivno radi u interesu svih građana. Pozitivno je to što SDP-e svojim konstruktivnim djelovanjem želi predstaviti rješenja s kojima je saglasna većina građana u BiH" kazao je Moore.

Na sastanku je zaključeno da SDP-e i dalje želi biti dio rješenja, kao što je to bilo i do sada, a ne biti dio prekompozicije vlasti u BiH te će nastaviti raditi u interesu svih građana BiH, saopćio je Centar za informiranje SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije