Nermin Nikšić: 'Ne biste vjerovali koliki se iznosi novca nude zastupnicima'

15
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić: 'Ne biste vjerovali koliki se iznosi novca nude zastupnicima'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Javnosti se obratili šefovi stranaka 'Trojke'

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer, 27. aprila, iskoristio svoje bonske ovlasti kako bi omogućio formiranje Vlade u Federaciji BiH, u javnosti odjekuju brojne reakcije na ovaj potez.

Tim povodom danas su se u Sarajevu javnosti obratili šefovi stranaka 'Trojke' - predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, lider Naroda i pravde Elmedin Konaković te čelnik Naše stranke Edin Forto.

Prvi je govorio Nikšić koji je pozdravio odluku Schmidta, kazavši kako je visoki predstavnik trajno riješio pitanje mogućih budućih blokada prilikom izbora vlade: "Da ne dođemo u situaciju u kojoj smo sada."

Objavljene nove informacije o stanju upucanog slovačkog premijera

Objavljene nove informacije o stanju upucanog slovačkog premijera

Odluka je svima dostupna, tako da je nećemo komentirati, dodao je, istaknuvši kako će danas, na sjednici Predstavničkog doma, nastojati da uvjere zastupnike da FBiH neće ništa izgubiti imenovanjem neke nove Vlade.

"Razumijem političku borbu onih koji ostaju bez vlasti, šta gube i zašto su ovako nervozni, da sve pokušavaju da spriječe imenovanje nove vlade. Pritisak na zastupnike je nevjerovatan, prilaze im s takvim ponudama.. novac koji se spominje ja ne mogu da vjerujem da to vrijedi toliko. Ipak, uvjeren sam da ćemo ispoštovati ono što smo dogovorili i da će zastupnici izdržati."

Dodao je kako mu je žao kroz šta zastupnici i kako prolaze.

Obraćanje lidera Trojke

Posted by Radio Sarajevo on Friday, April 28, 2023

"Smatram da nas ovdje nije strah, znamo šta radimo i u kom pravcu idemo i želimo realizirati program na kojem smo danima radili, pripremali ga i da FBiH može biti drugačija. Mi smo ljudi koji smo odlučili da umjesto laži i svađa iz Sarajeva i sukoba s političkim protivinicma, da pružimo ruku, da radimo i izgrađujemo, jer smatramo da BiH samo ima šansu ako se dogovaramo i razgovaramo", rekao je Nikšić, poručivši kako i Schmidtovu odluku različito gledaju. 

Alternativa razgovoru je sukob, poručio je: "Mi to ne želimo."

Elmedin Konaković objasnio: "Zašto smo prihvatili da Ramo Isak bude ministar policije u FBiH"

Elmedin Konaković objasnio: "Zašto smo prihvatili da Ramo Isak bude ministar policije u FBiH"

Zatim je prokomentirao i danas zakazane proteste:

"Politički je legitimo iskzatai stav, ali ako nasiljem žele da spriječe provođenje volje većine, to vodi u anarhiju i moraju biti svjesni u kom pravcu to može eskalirati i gdje može odvesti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije