Nermin Nikšić: Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava. Brojni građani su zarobljeni

9
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić: Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava. Brojni građani su zarobljeni
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se povodom stravičnih poplava koje su pogodile pojedine dijelove naše zemlje, a u kojima, prema prvim nezvaničnim informacijama, ima i žrtava.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Zbog obilnih padavina tokom noći nekoliko mjesta na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice su zahvaćena poplavama i odronima. Od noćas sam u komunikaciji s ekipama na terenu i koordiniramo akciju pomoći, uz sve poteškoće koje imamo s komunikacijom zbog oštećenih mreža. Situacija je vrlo ozbiljna jer su brojni građani još uvijek zarobljeni u svojim kućama i pronalazimo način da dođemo do njih.

Pokažite humanost: Pomozi.ba otvara punktove za prikupljanje pomoći ugroženima u poplavama

Pokažite humanost: Pomozi.ba otvara punktove za prikupljanje pomoći ugroženima u poplavama

Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava ali još uvijek nemamo sve informacije vezane za to. Javnost ćemo informisati o svemu čim dobijemo potvrdu s terena. Sve nadležne i interventne ekipe su od ranih jutarnjih sati mobilizovane.

Uspjeli su evakuisati određeni broj građana koje je voda zarobila u njihovim domovima, a nastavljaju i dalje obilaziti pogođena područja kako bi spasili ljude i pružili im pomoć. Tokom dana očekujemo i dodatnu pomoć. U akciju je uključen i MUP, čiji helikopter je krenuo da evakuira jedno povrijeđeno dijete.

Sada je najvažnije da evakuišemo ugroženo stanovništvo i da spriječimo nastanak daljnje štete", saopćio je Nikšić.

Više o poplavama u Federaciji Bosne i Hercegovine čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije