Nermin Nikšić izložio ekspoze: 'Nova Vlada FBiH ima namjeru da...'

1
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić izložio ekspoze: 'Nova Vlada FBiH ima namjeru da...'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer, 27. aprila, iskoristio svoje bonske ovlasti kako bi omogućio formiranje Vlade u Federaciji BiH, danas se očekuje da Predstavnički dom Federalnog parlamenta potvrdi nove ministre i premijera.

Nermin Nikšić, lider Socijaldemokratske partije (SDP) je tom prilikom izložio ekspoze, nakon ometanja i prekidanja od strane drugih zastupnika Parlamenta FBiH.

"Želja mi je da u kratkim crtama izložim smjernice plana rada Vlade Federacije BiH. Ovo je vrijeme brojnih izazova sa kojima se suočava BiH i stanovništvo i vlasti, rastuća inflacija, migrantski val i iseljavanje domaćeg stanovništva samo su neki od izazova sa kojima se suočiti nova Vlada FBiH. Posljedice agresije Rusije na Ukrajinu ostavilo je duboke ekonomske, političke i sigurnosne tragove na svih društava u Europi pa tako i na društvo u FBiH. Za efikasno suočavanje sa problemima potreban je ozbiljan rad i saradnja i podrška međunarodne zajednice Europske unjie, SAD i Velike Britanije kao naših tradicionalnih partnera i podržavatelja razvoja naše države i svih administrativnih jedinica. Primarno se oslanjamo na vlastita znanja i kapacitete, a međunarodna saradnja treba da posluži kao dodatni razvojni implus koji će doprinijeti političkoj i ekonomskoj sigurnosti FBiH i ključnoj stabilnosti cijeloj BiH", izjavio je Nermin Nikšić.

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

"Osnovne smjernice i ciljevi djelovanja nove Vlade FBiH detaljno su upisani u programskom dokumentu u kojem su precizno navedene mjere za svaki od resora u Vladi kao lista prioritetnih projekata. Vlada FBiH uspostavlja se na osnovu jednog takvog obimnog dokumenta kojim su navedeni svi ciljevi i smjernici rada Vlade FBiH", ističe Nikšić

Osnovna usmjerenja i opredjeljenja nove većine su:

"Prema podacima Svjetske banke BiH se sporije i teže od očekivanog oporavlja od pandemijske krize, a posljedice rata u Ukrajini na domaće političke i ekonomske prilike su također izraženije od očekivanih razina. Rizik od siromaštva se povećava, a izvozni kapaciteti i investicija u mala i srednja poduzeća su u opadanju, kao i ulaganja u kapitalne projekte. Svjetska trgovisnak organizacija za BiH ističe kontinuirano negativan omjer pokrivenosti izvoza uvozom, a naša država je rangirana na 101. mjestu od ukupno nekih 190 ekonomija. Iako se radi o podacima za cijelu Bosnu i Hercegovinu, Federacija BiH treba biti motor ekonomskog razvoja BiH jer za to ima sve pretpostavke i nužne kapacitete. Imamo namjeru uvesti programe stimulacije za proizvođače čija proizvodnja pozitivno utječe na izvoz i smanjenje uvoza sa posebnim fokusom na proizvodnju finalnih proizvoda. Nova Vlada FBiH ima namjeru smanjiti negativni trend koristeći se dostupnim potencijalima uz nužne izmjene normativnog okvira", navodi.

"U posljednje vrijeme je progresivno teže registrovati privredne subjekte u FBiH i poslove je mnogo lakše pokrenuti u drugom entitetu zbog reforeme i pojednostavljenja u odnosu na FBiH koja zaostaje. Jedan od prioriteta Vlade FBiH jeste privlačenje pažnje stranih investitora i olakšavanje njihove administracije", ističe Nikšić.

Uvođenje elektronske administracije

Tako će se ukloniti administrativne barijere i povećati transparentnost i smanjiti mogućnost za korupciju u procesu registracije.

"Stvorit će se mogućnosti za dinamizaciju tržišta i stvaranje konkurentnosti na tržištu. Ničija prava se neće umanjivati, naprotiv, želja je raditi na mogućnostima da se poveća nivo prava građana kako bi se omogućio dostojanstven život", ističe Nermin Nikšić.

Dvije prosječne plate nisu dovoljne da pokriju troškove sindikalne potrošačke korpe koja iznosi blizu 3.000 KM. 

"To govori u kako se teškoj situaciji nalaze građani, a posebno penzioneri u BiH. U tom smislu se predviđaju socijalna primanja za osobe sa dosegnutom određenom starosnom skupinom, koji nemaju staž. Usvajanje regulative za rapspone između penzija i povećanje primamnja zbog povećanja cijena", navodi.

Zalaganje za usvajanje minimalne plate

Kako kaže, minimalna plata trebala bi omogućiti da od svojih primanja žive, a ne preživljavaju. 

"Destimulirat ćemo rad na crno, jer su oni jedina kategorija koja je ugroženija od one koji primaju minimalnu platu", ističe Nikšić.

Vlada kao partner obrazovnim institucijama

"Naš obrazovni sistem treba proizvoditi stručnjake koji nedostaju na tržištu, a ne tek vlasnike diploma koji nemaju potrebna znanja i vještine. Zavodi za zapošljavanje trebaju proći reformu i opravdati naziv koji nosi i olakšati poduzetnicima i obrazovnim institucijama", dodao je Nikšić.

Prema podacima UN-a za 2022. godinu BiH je prva zemlja u svijetu po smanjenju broja stanovnika.

Posebno je naglasio značaj saradnje i pristupanja u EU.

"S EU-om se moramo uvezati i u simboličnom i doslovnom smislu. Ubrzano ćemo raditi na završetku koridora 5C. U narednom periodu želimo da završimo ovaj strateški projekat i putnom mrežom povezati Federaciju BiH iznutra kao i s regijom. Želimo modernizovati željezničku mrežu koja treba rasteretiti putne komunikacije. Kapitalni projekti neće biti ograničeni samo na putnu infrastrukturu. Radimo ćemo na povećanju energetske sigurnosti, samoodrživosti elektro energetskog sistema u Federaciji BiH", kazao je Nikšić te nastavio:

"Naši prirodni resursi su naše najveće bogatstvo zalog za budućnost generacija koje dolaze, moramo ih zaštititi kvalitetnim zakonskim rješenjima, posebno u oblasti zaštite šumskog fonda i vodnih dobara."

Istakao je da je rasprostranjena korupcija jedan od najvećih uzročnika stagnacije i propadanja društva.

"Temelji za efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala FBiH postavljeni su 2015. godine, vrijeme je da na tim zapuštenim i zanemarenim temeljima konačno izgradimo institucije koje će se kvalitetno i nepristrasno i efikasno uočiti s pošasti korupcije i organizovanog kriminala", kazao je Nikšić.

Poručio je također da će Federacija BiH povećati izdvajanja za ključne sportske saveze i reprezentativne selekcije jer se radi o najboljim ambasadorima BiH u svijetu.

"Siguran sam da će nova Vlada i ovaj saziv parlamenta biti izloženi brojnim iskušenjima i razlikama u mišljenju i viziji različitih procesa. Međutim, te razlike ne trebaju biti prepreka razgovaranju i dogovaranju. Svima želim uspješan rad i napredak. Opoziciju pozivam da nam bude korektiv, da kritikuje, ali i da pokuša biti konstruktivna, neka ukazuje na probleme, ali neka nudi i rješenja", rekao je Nikšić na kraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije