Nermin Bise uputio potresan apel: "U Buturović Polju je kataklizma. Molim vas pomozimo ljudima"

2
A. Vatreš
Nermin Bise uputio potresan apel: "U Buturović Polju je kataklizma. Molim vas pomozimo ljudima"
Foto: Facebook / Radiosarajevo.ba / Nermin Bise

Nermin Bise dio je ekipe volontera koja pomaže unesrećenima u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, a u kojima je zasad potvrđeno 20 žrtava.

Poznati novinar iz Stoca večeras, 7. oktobra, s ekipom se probio do Buturović Polja, gdje je dostavio potrebnu pomoć. Ranije je pomogao u Jablanici, a o stanju u ugroženim područjima govorio je za portal Radiosarajevo.ba.

Rizičan teren

"Dostavili smo pomoć i vraćamo se prema Jablanici", rekao je Bise za Radiosarajevo.ba, te opisao stanje u ovom mjestu.

Zbog Dana žalosti u BiH otkazani programi festivala MESS

Zbog Dana žalosti u BiH otkazani programi festivala MESS

"Mislio sam da je to blaže, ali i tamo je kataklizma. Tu gdje je prošao vodeni val, ta bujica, to je katastrofa... Molim ako možete ikako da se uputi apel u koordinaciji s Civilnom zaštitom Konjic, ostalim organizacijama i gradskom vlašću, da se pomaže ljudima. Vidjeli smo nekoliko bagera, mehanizacija se radi. Pomažu, krpe što se da zakrpiti, ali ima sela koja su još uvijek odsječena.

To je katastofa šta smo vidjeli tu. Prošli smo pored sela Obre i još nekih mjesta. Prošli smo i pored Župne crkve Presvetog srca Isusova koja je čudom ostala netaknuta.

Novinar Nermin Bise uputio važnu obavijest svima koji pokušavaju pomoći stradalima u poplavama

Novinar Nermin Bise uputio važnu obavijest svima koji pokušavaju pomoći stradalima u poplavama

Sve smo odložili na jedno mjesto i već dolaze komšije da to preuzmu. Imaju tu već skladišta, merhamet, ali je jako nepristupačno i rizično uputiti se tamo, jer ne znate gdje je ispod blata odron. Međutim, put je nekako deblokiran i može se doći do centra Buturović Polja", kazao je.

Istakao je kako se situacija u Jablanici poboljšava.

Od srca veliko hvala Hercegovina Prometu Adnan Frenjo i Regionalnom uredu Merhameta Mostar zahvaljujući kojima smo u...

Posted by Nermin Bise on Monday, October 7, 2024

"Na putu prema Buturović Polju smo prošli kroz Jablanicu. Mehanizacija radi. Bio sam nakratko i s premijerom Nikšićem (Nermin op.a.). I on je bio tu u kriznom štabu u Jablanici.

Jablanica se konsolidovala. Krizni štab dobro radi, ima dosta volontera, stiglo je dosta mehanizacije. Donja Jablanica radi mehanizaciju. Odvozi se krupni materijal koji su uspjeli ukloniti. Zaišta rade službe, ono što se može očima vidjeti", istakao je Bise.

Prioritetna traka

Otkrio je i kakvo je stanje s putevima i koje ceste su u funkciji.

"Prošli smo iz pravca Mostara s propusnicom. Doveli su u funkciju tu jednu traku koja je prioritetna – iz pravca Mostara prema Jablanici i Sarajevu – M-17. Međutim, ne može proći niko ko ne vozi humanitarnu pomoć ili mehanizaciju. Još uvijek je taj dio zatvoren. Puštaju se samo humanitarni konvoji, vojska, policija i vozila pod pratnjom.

Rujište je u funkciji, ali ne preporučuje se malim vozilima. Mogu džipovi i kombiji, a kamioni ne dolaze u obzir. Jer je tako uzak put, ima 17 kilometara makadama. Mi smo došli iz pravca Mostara prema Jablanici – M-17. Petak večer smo se probili preko Rujišta. Čekali smo preko dva sata u koloni jer je policija puštala u intervalima", objasnio je.

On već sutra nastavlja svoj angažman, zajedno s ekipom u kojoj je i njegov sin.

Buturović Polje nakon poplava

"Ostajem u Jablanici pa se opet stavljamo na raspolaganje križnom štabu Civilnom štabu Jablanice, gdje će nas rasporediti da volontiramo", dodao je Bise za Radiosarajevo.ba.

Sve informacije o poplavama možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut OVDJE.

Više o poplavama u BiH čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije