Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

5
Radiosarajevo.ba
Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Nerin Dizdar

U 11 sati počela je posebna sjednica Narodne skupštine bh. entiteta RS, a na dnevnom redu je Razmatranje aktuelne sigurnosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na RS.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine Nerin Dizdar reagovao je na skandalozne tvrdnje koje su iznesene na sjednici.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Za današnju sjednicu Narodne skupštine RS priređen je radni materijal naslovljen kao navodna Informacija o aktuelnoj situaciji. Kažem navodna, jer dokument obiluje neistinitim podacima i fabrikacijama s pravnog, političkog i općedruštvenog aspekta.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Od pogrešnih tumačenja državnog uređenja, statusa unutrašnjih administrativnih jedinica, pa do globalnih prilika, akt obiluje pristrasnim, netačnim i ideologiziranim formulacijama.

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

S aspekta sigurnosnog stanja povratnika, posebno zabrinjava očito ciljano, instruirano i politički motivirano fabriciranje navodne ozbiljne prijetnje 'islamskog terorizma'. Izmišljanjem tobožnje velike terorističke prijetnje, ponovo političke strukture entiteta RS doprinose faktičkom ugrožavanju povratnika Bošnjaka i drugih muslimana koji žive u ovom dijelu države Bosne i Hercegovine. Tim povratnicima se na leđa stavlja teret sumnje, teret prijetnje, iako se radi o populaciji koja je od najranijih vremena povratka zapravo žrtva diskriminacije, segregacije i fizičkog ugrožavanja.

Podsjećam vlasti u ovom dijelu naše zemlje da je Bosna i Hercegovina prema Globalnom indeksu prijetnje terorizma u rangu zemalja s najnižim rizikom od terorizma. Matematički iskazano, prema stručnoj analizi eksperata, rizik od terorizma u našoj zemlji je 0 (nula). Višestruko veći rizik od terorizma postoji npr. u državama poput Velike Britanije, Kanade i skoro svih država EU.
Prema podacima Specijalnog izvjestitelja UN-a, prijetnja terorizma u Bosni i Hercegovini 'se generalno procjenjuje kao veoma niska…među najnižim u svijetu'. Umjesto da traže terorističku prijetnju gdje je nema, pozivam vlasti RS-a da se pozabave sigurnošću povratnika i osiguranjem njihovih temeljnih prava. To mora biti prioritet uzimajući u obzir i da sa sigurnosnog aspekta relevantne organizacije poput Human Rights Watch-a kao jednu od najvećih sigurnosnih prijetnji prepoznaju učestale napade na povratnike u entitetu RS i 'slabe napore da se ovi incidenti istraže' od strane vlasti ovog entiteta.

Umjesto traženja ili prizivanja vještica, vrijeme je da se vlasti u RS-u pozabave svojim najvećim sigurnosnim neuspjehom, zaštitom ljudskih, političkih, ekonomskih i sigurnosnih prava povratnika", poručio je ministar Dizdar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije