Neriješena ubistva Leutara i Ugljena: Kebo odlučan doći do istine

Radiosarajevo.ba
Neriješena ubistva Leutara i Ugljena: Kebo odlučan doći do istine

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo primio je predstavnike porodica Ugljen i Leutar te pozvao sudstvo, tužilaštvo i istražne agencije da razjasne ubistva Joze Leutara i Nedžada Ugljena i kazne počinioce. Kebo je kazao da ovaj poziv šalje kao dužnosnik izvršne vlasti, a prvenstveno kao čovjek.

“Bosna i Hercegovina i njeni građani se nalaze u vrlo teškoj situaciji. Usuđujem se reći da ona nikada, od rata, nije bila gora. Stoga ovakva ubistva ne smiju ostati nerasvijetljena jer ostavljaju prostor za strah, nesigurnost i nepovjerenje u institucije ove zemlje”, kazao je Kebo i dodao:

Potpredsjednik FBiH je dao punu podršku nezavisnosti pravosudnih institucija i kazao da će jedino transparentnim djelovanjem biti izbjegnute spekulacije i konfuzija u ovim slučajevima kao i u slučaju ubistva supruge Sefera Halilovića.

“Postoje snage koje su spremne provoditi zakon, časne i poštene osobe koje se ne boje istine. Odlučan sam započeti ovaj proces pronalaženja istine i neću se zadržati u traženju pomoći samo u našoj zemlji, već i van njenih granica.”

Kćerka Nedžada Ugljena, Arna Ugljen-Kopić zahvalila je, javlja agencija Fena, uime porodice Ugljen na Kebinoj inicijativi i istakla da vjeruje istražnim organima: “Ovo je prvi put da porodica Ugljen javno da podršku istražnim organima .”

Sin Joze Leutara, Ivica Leutar dodao je da u BiH postoji plejada kvalitetnih ljudi, onih koji se ne boje tragati za istinom.

“Nije važno koliko je onih koji su ubijali, mi možemo kreirati pozitivnu atmosferu i odlučno se suprotstaviti organiziranom kriminalu i korupciji”, kazao je Ivica Leutar.

Dodao je da smatra da prethodne istrage u slučaju njegovog oca nisu dobro vođene te da je registriran niz propusta. Ipak, istakao je, još uvijek čvrsto vjeruje u institucije BiH.

Bivši zamjenik direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) Nedžad Ugljen i federalni doministar unutarnjih poslova Jozo Leutar ubijeni su pod nerazjašnjenim okolnostima, a počinitelji i naredbodavci tih zločina nisu otkriveni. Nezvanično, istragu u vezi s ovim slučajevima preuzelo je Tužiteljstvo BiH od Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu.


Nedžad Ugljen

Nedžad Ugljen ubijen je s tri hica iz vatrenog oružja 28. septembra 1996. u Prijedorskoj ulici u sarajevskom naselju Aneks, a Jozo Leutar stradao je 16. marta 1999. godine u naselju "Ciglane" u Sarajevu uslijed djelovanja eksplozivne naprave postavljene u njegovom službenom automobilu. Od posljedica ranjavanja preminuo je 12 dana kasnije.

U vezi s ubistvom Joze Leutara vođen je proces u Kantonalnom sudu Sarajevo protv šestorice optuženih, međutim, uslijed nedostatka dokaza, akteri ovog slučaja oslobođeni su svih optužbi. Proces se vodio protiv Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića Come, Željka Ćosića, Zorana Bašića, Jedinka Bajkuše i Marija Miličevića Baje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije