Moja adresa: Srebrenica / Neregularni glasači presudili u korist Grujičića

28. 11. 2020. u 15:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” zatražit će od Centralne izborne komisije BiH da izvrši usporedbu spiska lica koja su iskoristila biračko pravo na lokalnim izborima u Srebrenici 15.11.2020. godine sa podacima IDDEEA o važećim ličnim dokumentima, te utvrdi da li su sva lica na izborni dan imala nevažeće identifikacione dokumente države BiH.

“Tražimo da se broj lica koja nisu imala važeći lični dokument, a za koje je utvrđeno da su glasala na biračkim mjestima u Srebrenici 15.11.2020. podijeli sa zainteresiranom javnošću. Također, tražimo da se utvrdi broj lica koja su registrovana za glasanje putem pošte u Srbiji, a čiji su se glasački listići ‘vratili’ jer ih niko nije zaprimio – za lokalne izbore u Srebrenici, te da se dodatno istraži koji su razlozi tih slučajeva", navodi se u saopćenju Inicijative, koju potpisuje Sadik Ahmetović, šef izbornog štaba koalicije “Moja adresa: Srebrenica”

Kako dalje dodaju, rezultati istraživačkog rada nekoliko novinara i agencija upućuju na evidentne izborne prevare, te smatraju da broj lica koja su neregularno glasala – odnosno čiji bi status istragom mogao dovesti u pitanje rezultate izbora.

"Tačnije, neregularni glasači poštom i oni na redovnim biralištima bez važećih ličnih dokumenata su presudili u korist kandidata Grujičića”, poručuju iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Iz ove inicijative ukazuju da će izborni rezultati pokazati da probosanske liste na izborima mogu imati većinu u Skupštini opštine, te da bi ove provjere mogle biti važne i za rezultate izbora i za predstavnike u lokalnom parlamentu.

Nećemo dopustiti da se na prevaru zaštiti trenutno stanje i poništi volja glasača koji su svoje biračko pravo iskoristili u skladu sa Izbornim zakonom. CIK će, prilikom donošenja odluke o ponavljanju izbora u lokalnim zajednicama gdje su zabilježene prevare i neregularnosti, bez sumnje morati uvrstiti i Srebrenicu”, zaključuju iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)