Neprihvatljiva oduka o tajnosti imovine zastupnika

Radiosarajevo.ba
Neprihvatljiva oduka o tajnosti imovine zastupnika

Transparency International BiH (TIBiH) najoštrije osuđuje odluku Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH kojom se zabranjuje javno objavljivanje podataka o imovinskom stanju izabranih i imenovanih zvaničnika.

TIBiH tu odluku smatra potpuno neprihvatljivom jer se na takav način direktno ugrožava javni interes. 

"Imajući u vidu činjenicu da prema pozitivnopravnim propisima, sadržaj imovinskih kartona nije bio predmetom provjera državnih insititucija, odluka o zabrani objavljivanja imovinskih kartona bi praktično onemogućila javnost, medije i nevladine organizacije da nastave s praksom nadgledanja istinitosti sadržaja imovinskih kartona. Na takav način bi svrha postojanja instituta imovinskih kartona bila  u potpunosti obesmišljena", navode iz TIBiH.  

TIBiH poziva sve nadležne institucije posebno Centralnu izbornu komisiju i Parlamentarnu skupštinu BiH da preduzmu odgovarajuće mjere da bi se osigurala zaštita javnog ineresa, koji je ovakvom odlukom ugrožen. 

TIBiH u saopćenju za javnost navodi da će nastaviti pratiti daljnje postupanje nadležnih institucija i u skladu s tim preduzimati sve raspoložive mjere da bi se osigurala zaštita instituta objavljivanja imovinskih kartica, kao općeprihvaćenog u demokratskim zemljama i veoma važnog za kontrolu i promoviranje prinicipa odgovornosti javnih zvaničnika.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije