'Neprihvatljiv Prijedlog zakona o penzionisanju'

Radiosarajevo.ba
'Neprihvatljiv Prijedlog zakona o penzionisanju'


Penzioneri vojni osiguranici u Federaciji BiH, organizovani u udruženja i saveze, ocijenili su danas za njih neprihvatljivim Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata koji je pripremljen u resornom federalnom ministarstvu i koji tek treba biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja izjavio je na konferenciji za novinare da Vlada predloženim zakonom namjerava umanjiti ostvarena prava na penziju vojnih osiguranika, upozoravajući da je u skladu sa zakonom ostvarena penzija imovinsko pravo koje niko nema pravo da ukine ili smanji.
 
Kako je zaključeno na sastanku udruženja i saveza penzionera vojnih osiguranika, prema radnom tekstu zakona koji im je na raspolaganju, pored osoba koje su pravo na penziju stekle po „Zakonu o potvrđivanju prava na prijevremenu penziju pod povoljnijim uvjetima“, u pravo se uvodi još osam kategorija, čime se za više od 20 hiljada novih korisnika opterećuju sredstva za isplatu penzija po sadašnjem zakonu.

Upozoreno je da se time nameće potreba smanjenja penzija sadašnjim korisnicima, pored dosadašnjih 15 posto za dodatnih oko 30 posto.

Harbinja smatra da sredstva za nove korisnike penzija treba tražiti i osigurati kroz legalizaciju više hiljada nelegalnih objekata, pojačanu naplatu poreza posebno od velikih kompanija, te u reformi i smanjenju administracije na svim nivoima.

Učesnici sastanka upozoravaju da novim zakonom Vlada FBiH želi pretvoriti penzionere vojne osiguranike u kategoriju „osoba socijalnog zbrinjavanja“ te da će svoja prava braniti svih pravnim sredstvima uključujući i proteste.

Član Predsjedništva županijskih udruga HVO-a Zdenko Marković također je kazao kako je za umirovljenike iz braniteljskih udruga HVO zakon apsolutno neprihvatljiv te da su već započeli kontakte sa predstavnicima hrvatskog naroda u oba doma Parlamenta FBiH kako bi im skrenuli pozornost i posredstvom njih zaštitili svoja prava.

Predstavnici penzionera vojnih osiguranika u FBiH su formirali i delegaciju koja bi ih predstavljala na sastanku koji hitno traže s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i resornim ministrom Zukanom Helezom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije