Neprihvatljiv prijedlog Kluba Hrvata, ostaje bod za obračun penzija od 13,6

Radiosarajevo.ba
Neprihvatljiv prijedlog Kluba Hrvata, ostaje bod za obračun penzija od 13,6
Vlada FBIH na današnjoj sjednici ponovo nije prihvatila amandman na Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je podnio Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Vlada smatra neprihvatljivim predloženo povećanje vrijednosti općeg boda na 14,2, ocjenjujući da već i vrijednost od 13,6 predstavlja gornju granicu, te bi svako povećanje dovelo u pitanje stabilnost i funkcionisanje cjelokupnog sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.

Vlada FBiH je odobrila Federalnom ministarstvu prostornog uređenja korištenje sredstava od povrata PDV-a u visini od 882.536,92 KM za provođenje daljih aktivnosti u okviru Projekta “Energetska efikasnost u BiH”.

Sredstva iz komponente za Federaciju BiH bit će korištena za dodatne investicije s ciljem kompletiranja utopljavanja objekata na već usvojenoj listi od pet objekata od značaja za Federaciju BiH (Policijska akademija - objekat A, Zatvor na Igmanu, Federalno ministarstvo finansija, Zatvor u Bihaću i JU Zavod u Pazariću - Paviljon 8).

Iz Vlade je saopćeno da je u 2016. godini u FBiH je dodijeljena državna pomoć u ukupnom iznosu od 225.843.382 KM.

Također je povećan iznos državne pomoći u oblasti poljoprivrede. Ova pomoć je za proteklu godinu iznosila 74.638.692 KM.

U federalnim organima, kako je saopćeno, nastavljen je trend smanjenja broja uposlenih, pa je u aprilu ove godine iznosio 6.709, što je 327 manje nego u istom mjesecu 2015. godine, kada je bilo 7.036 zaposlenih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije