Nepravde konstitutivnih naroda važnije od drugih

Radiosarajevo.ba
Nepravde konstitutivnih naroda važnije od drugih


Jučer (11. aprila) je u Sarajevu održana sedma redovna sjednica Glavnog odbora (GO) Naše stranke, objedinjena sa sjednicom Predsjedništva NS-a, a u radu je učestvovao i stranački Politički savjet.

Za novu članicu Predsjedništva imenovana je Sabina Mujezinović, doskorašnja potpredsjednica LDS-a, saopšteno je. Glavni odbor je razmatrao i tekuća pitanja u vezi s organizacijom vlasti u Mostaru i posebnim statusom Srebrenice za predstojeće lokalne izbore.

O Mostaru

„Ustavni sud BiH je utvrdio da je u Mostaru izborni proces postavljen u okvir koji se suprotstavlja demokratskim načelima. Naša stranka se zalaže za ukidanje tog stanja, u kojem glasovi građana koji pripadaju različitim izbornim zonama nemaju jednaku vrijednost“, poručili su iz stranke.

Međutim, dodaje se, Naša stranka smatra da bi tome moralo prethoditi provođenje odluka Evropskog suda za prava čovjeka u predmetu Sejdić-Finci. „Inače bi još jednom bila ovjerena praksa po kojoj su nepravde koje trpe pripadnici konstitutivnih naroda važnije od onih kojima su duže vremena izloženi pripadnici nekonstitutivnih naroda.“

Član Političkog savjeta Ibrahim Prohić istaknuo je kako „Mostar ostaje grad slučaj, jer se tamo svaki problem politizira, najviše pitanje gradskog statuta. „Vladajuće stranke“, dodao je on, „očigledno je, ne rade u interesu Mostaraca (...) dok se stranke namiruju, građani trpe i siromaše'', kazao je Prohić.

O Srebrenici

Po pitanju Srebrenice, GO je potvrdio da se ova stranka okvirno zalaže za principe evropske lokalne samouprave prema kojoj ljudi koji žive i privređuju u lokalnoj zajednici trebaju isto tako imati i pravo odlučivanja o svojim političkim predstavnicima:

„Porazna je pak činjenica da stranke na vlasti, za 17 godina poslije rata i poslije genocida u Srebrenici, nisu stvorile uslove za dosljedno provođenje Aneksa VII Dejtonskog sporazuma i povratka raseljenih lica. Sukladno tom nadasve važnom faktu, stav je Naše stranke da se posebno regulisanje prava glasanja za preživjele Srebreničanke i Srebreničane mora održati sve do pune provedbe Aneksa VII.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije