Neovisni odbor izabrao komesara policije MUP-a HNK, čeka se potvrda vlade

1
Radiosarajevo.ba
Neovisni odbor izabrao komesara policije MUP-a HNK, čeka se potvrda vlade
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Neovisni odbor za reviziju i imenovanje komesara i zamjenika komesara policije Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK), održao je razgovor s kandidatima za te pozicije.

Kandidati su Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Granične policije Bosne i Hercegovine, Ramiz Hasić, načelnik Operativnog centra MUP-a HNK i Mirsad Subašić, načelnik Policijske uprave Konjic. Nakon toga je obavljeno tajno glasanje, a imena dvojice kandidata bit će upućena resornom ministarstvu, a potom i vladi na potvrđivanje. Komesar i zamjenik ne mogu biti iz istog naroda.

Iz Neovisnog odbora za izbor i reviziju komesara MUP-a HNK, kažu kako je riječ o kvalitetnim kandidatima, koji godinama profesionalno obavljaju policijski posao.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Saznajemo: U petak intervju sa kandidatima za poziciju komesara policije MUP-a HNK

Saznajemo: U petak intervju sa kandidatima za poziciju komesara policije MUP-a HNK

"Ono što vam u ovom trenutku mogu reći je da ćemo one kandidate koji su dobili najveći broj glasova od strane Nezavisnog odbora, dostaviti vladi kantona u narednoj sedmici", kazao je Sinan Crnomerović, predsjednik Neovisnog odbora za izbor i reviziju HNK.

Kantonalna vlada bi u što kraćem roku trebala obaviti potvrđivanje.

Pred budućim komesarom su brojni problemi koji se gomilaju proteklih 20 godina.

U Sindikatu ističu kako nema disciplinske komisije, kao ni policijskog odbora, a problem je i kronični nedostatak policijskih službenika, kojih će, nakon umirovljenja, nedostajati oko 300. U proteklih 19 godina nije bilo ni činovanja.

"Naš čin jest jednako plata. Otprilike u jednom činu policijski službenik koji je stekao uvjete iz nižeg čina u čin mlađeg inpektora, individualno je kroz platu oštećen 80 hiljada maraka", rekao je Nail Balić, predsjednik Sindikata MUP-a HNK.

Stručnjak za pitanja sigurnosti, Sandi Dizdarević, smatra da je imenovanje dva čelnika u policiji loše rješenje jer će, kako kaže, funkcionirati po principu etniciteta i politike, a ne struke. No, ipak očekuje da će se uskoro konačno otkočiti brojni važni procesi koji su na čekanju, te da će pitanje sigurnosti biti na prvom mjestu, piše BHRT.

"Ja sam davno kazao da mi više nemamo kriminalističkih policija koje se bave ofanzivnom policijskom djelatnošću već po posljedici. Ono što je pozitivno je da mi nismo još dotakli tu neku razinu nesigurnosti, opće nesigurnosti, koja bi bila alarmantna za građane u ovom kantonu", izjavio je Sandi Dizdarević, stručnjak za pitanja sigurnosti.

Trakavica oko imenovanja komesara policije Hercegovačko-neretvanskog kantona traje godinama između vladajućih stranaka HDZ-a i SDA. Spor su riješile uvođenjem nove funkcije zamjenika komesara, što su ranije kritizirale mnoge oporbene stranke, OHR te Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH jer smatraju da je politika stavljena ispred sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije