Neophodan dogovor u vanjskoj politici

Radiosarajevo.ba
Neophodan dogovor u vanjskoj politici

Republika Srpska ima utjecaj na sve tokove u Bosni i Hercegovini, pa i na vanjsku politiku, rekao je danas član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. 
 
“Međutim, teško je imati uticaj na kreiranje vanjske politike zbog različitih pogleda u BiH, iz Sarajeva, Banje Luke, a ponekad i iz Mostara“, tvrdi Radmanović i navodi da se u vanjskoj politici BiH moraju zaštititi interesi entiteta, Republike Srpske. 
 
Nakon što je održao predavanje polaznicima Diplomatske akademije Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci o temi „Vanjska politika BiH i uloga Republike Srpske u tom procesu“, on je kazao i da interesi RS nisu sukobi sa susjedima, „kao što ih ima iz Sarajeva“. 
 
„Interesi RS su dobrosusjedski odnosi i put prema Evropskoj uniji“, kazao je član Predsjedništva BiH i izrazio uvjerenje da će se nastaviti dobra saradnja Predsjedništva BiH i Minstarstva vanjskih poslova BiH. 
 
“Vjerujem da će ta saradnja biti nastavljena u narednom periodu i da će biti na mnogo višem nivou nego sa prethodnim ministrom vanjskih poslova BiH“, zaključio je Radmanović. 
 
On je danas održao predavanje polaznicima Diplomatske akademije, kojim se završava tromjesečni kurs, a koji dolaze iz javnih struktura RS-a. 
 
Ova akademija je počela s radom sredinom prošlog mjeseca kada je polaznicima predavanje održao i predsjednik RS-a Milorad Dodik. 
 
Tada se 20-ak svršenih i sadašnjih studenata političkih nauka okupilo ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci u znak protesta što je na Fakultetu političkih nauka organizirana Diplomatska akademija, koju pohađaju javni službenici, ali ne i studenti tog fakulteta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije