Neodgovornim poslanicima smanjiti naknade

Radiosarajevo.ba
Neodgovornim poslanicima smanjiti naknade

Odbijanje od poslaničkih paušala jedina je kazna koja poslanike Predstavničkog doma Parlamenta FBiH može natjerati na savjestan i odgovoran rad, tvrdi Safet Softić, predsjedavajući ovog doma.

Sličnog mišljenja su i njegovi zamjenici Marinko Čavara i Vesna Saradžić.

Kao primjer neozbiljnosti pojedinih poslanika Softić je naveo i šestosatno usvajanje dnevnog reda posljednje sjednice Predstavničkog doma, održane u srijedu.

"Neozbiljnost se ogleda u redovnim kašnjenjima poslanika na početak sjednice, što nije bio izuzetak ni posljednji put. Ni na ovoj sjednici u jednom trenutku nije bilo kvoruma, zbog čega je bilo onemogućeno izjašnjavanje o pojedinim tačkama dnevnog reda", kazao je juče Softić.

"Centri civilnih inicijativa" nedavno su ocijenili kako je Parlament FBiH najneefikasniji organ vlasti u BiH, te istakli kako se pojedini poslanici tokom ovog mandata nikako nisu pojavili na sjednicama, iako za to uredno primaju plate i poslaničke paušale.

Mjesečni paušal poslanika iznosi oko 500 KM, dok je plata profesionalnih poslanika oko 2.200 KM.

"Kašnjenje poslanika je stari problem koji smo pokušali riješiti formiranjem Etičke komisije. Ova komisija bila je zadužena da donese pravilnik o sankcionisanju poslanika. Nije uradila svoj posao, zbog čega nam je neophodan novi metod", istakao je Softić.

Dodao je kako će neozbiljnost poslanika i njihovo sankcionisanje biti tema naredne sjednice Kolegija Predstavničkog doma.

"Insistiraću na rješavanju ovog problema. Vjerujem da je odbijanje od poslaničkih paušala jedino rješenje, jer su plate poslanika zaštićene zakonom. Ni umanjenje paušala trenutno nije moguće jer to nije predviđeno u Poslovniku. Kolegij će vjerovatno biti zadužen da pripremi izmjene Poslovnika", dodao je Softić.

Marinko Čavara i Vesna Saradžić, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, saglasni su sa Softićevim prijedlogom i smatraju kako je ovaj problem trebalo rješavati mnogo ranije. Čavara je čak istakao kako će biti predložene i izmjene zakona koji štite plate neodgovornih poslanika ukoliko to bude potrebno.

Anto Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Etičke komisije Predstavničkog doma, smatra da je za ovakvo stanje u Parlamentu najodgovorniji Softić, koji tokom svog mandata nikad nije opomenuo one koji su remetili red i rad sjednice.

"Etička komisija je samo mrtvo slovo na papiru. Nikad nije donijela poslovnik o radu, kodekse, mehanizme praćenja. Nekome je samo palo na pamet da bude oformljena i to je i urađeno", kazao je Čolak.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije