Nenad Stevandić: Vraćamo himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića

26
Radiosarajevo.ba
Nenad Stevandić: Vraćamo himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Stevandić

U utorak 2. jula u Narodnoj skupštini RS bit će održane dvije sjednice.

Prva sjednica će biti svečana, a tokom koje će se obraćati predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić. Nakon nje će se održati i redovna sjednica, a na kojoj će se zastupnici izjasniti o deklaraciji sa tzv. "svesrpskog sabora", saopćio je predsjednik NSRS Nenad Stevandić. 

"Parlamentarni forum Srbija – Rs i ovdje će doći 11 poslanika Skupštine Srbije sa kojom će 11 poslanika NSRS činiti forum koji će zasijedati odmah dan poslije", rekao je Stevandić te je istakao da je to veliki pokazatelj nastavka saradnje Rs-a i Srbije.

Preminuo legendarni pjevač: Uz njegov hit iz 1981. godine smo svi plesali

Preminuo legendarni pjevač: Uz njegov hit iz 1981. godine smo svi plesali

Na redovnoj sjednici raspravlja će se o 17 tačaka, a jedna od tačaka dnevnog reda će biti deklaracija usvojena na tzv. "svesrpskom saboru". 

Nenad Stevandić je naveo da je to prilika za "demaskiranje priče da bilo ko odustaje od 9. januara" te je najavio da će se usvojiti poseban zaključak kojim će se potvrditi da će se neustavni Dan Rs-a i dalje obilježavati 9. januara. 

Skandalozno: Nenad Stevandić hvalio monstruma i haškog optuženika za ratne zločine

Skandalozno: Nenad Stevandić hvalio monstruma i haškog optuženika za ratne zločine

“Ono što je po meni također bitno je deveta tačka, na šta sam ponosan, a riječ je o Nacrtu zakona o upotrebi zastave, grba i himne i sa velikim ponosom i zadovljstvom želim da kažem da smo pronašli način kako da himnu Bože pravde i grb Nemanjića vratimo u upotrebu. To činimo tako da nećemo nikoga vrijeđati", rekao je Stevandić. 

Naveo je da će se to sprovesti na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama koji je odobrila i Parlamentarna skupština BiH. 

"Na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama regulisat ćemo da se mogu koristiti himne i grbovi drugih naroda sa kojima postoje postignuti sporazumi o specijalnim i paralelnim vezama. Na ovaj način ćemo vratiti u institucije grb Nemanjića, a nećemo poništiti amblem", najavio je Stevandić.

Ranijim odlukama Ustavnog suda BiH i RS, na šta je podsjetio Stevandić, zastava RS je ostala u upotrebi, a grb sa dvoglavim orlom i himna Bože pravde stavljeni su van pravnog prometa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije