Nenad Nešić mahao papirima: 'Pogledajte - Christian Schmidt nije legitiman i lažno se predstavlja'

7
A. S.
Nenad Nešić mahao papirima: 'Pogledajte - Christian Schmidt nije legitiman i lažno se predstavlja'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić na konferenciji za medije

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić održao je u četvrtak, 12. oktobra, vanrednu press konferenciju na kojoj će, kako je najavljeno, prezentovati informacije sigurnosnih agencija o boravku visokog predstavnika Christiana Schmidta u Bosni i Hercegovini.

"Pogledajte - Christian Schmidt nije legitiman i lažno se predstavlja", kazao je ministar Nešić na početku konferencije za medije i pred novinarima počeo mahati papirima.

On je rekao da je prilikom dolaska u BiH Schmidt, odnosno njegovo osiguranje unijelo tri duge cijevi koje su mimo zakona unesene u BiH te da je to propust institucija. 

Vlada Slovenije napravila važan korak ka priznavanju nezavisne i suverene države Palestine

Vlada Slovenije napravila važan korak ka priznavanju nezavisne i suverene države Palestine

"Te duge cijevi vraćene su iz BiH u junu 2022. godine", dodao je Nešić. 

Predstavljajući informacije sigurnosnih agencija o Schmidtu, Nešić je rekao da je on diplomata Njemačke, a ne visoki predstavnik. 

"Schmidta tokom boravka u BiH ne osigurava naša Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, a po pravilu trebala bi da bude prisutna na prostoru gdje se nalazi visoki predstavnik", rekao je Nešić. 

Nešić je ponovio stav vladajućih političara iz bh. entiteta RS, da Christian Schmidt nije "legitimni visoki predstavnik" u Bosni i Hercegovini.

Podvukao je da od sigurnosnih agencija u BiH tražio izvještaj o Schmidtovom boravku u BiH, ali da "nikakav odgovor nije dobio".

Podsjetimo, ministar Nešić je u septembru 2023. godine zatražio od SIPA-e, Granične policije i Službe za poslove sa strancima BiH izvještaj o tome po kom osnovu pratnja Christiana Schmidta nosi oružje u BiH, s obzirom na to da se radi o stranim državljanima, te kako se kreću odnosno da li imaju pratnju domaćih agencija.

Naglasimo da je SIPA ranije potvrdila da radi na predmetu o Christianu Schmidtu, ali nije precizirala iz kojih razloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije