Nenad Nešić: Krijumčarenje oružja jedan od najvećih problema u Bosni i Hercegovini

3
Fena
Nenad Nešić: Krijumčarenje oružja jedan od najvećih problema u Bosni i Hercegovini
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić

Bosna i Hercegovina je na Londonskom samitu iskazala jasnu političku opredijeljenost za jačanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi, te u tom smislu dala punu podršku usvajanju i provedbi dokumenta - mape puta za održivo rješenje na tom planu.

Istaknuto je to danas u Sarajevu u povodu održavanja Regionalnog koordinacijskog sastanka koji je posvećen praćenju implementacije dokumenta - Mape puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i pripadajućom municijom na zapadnom Balkanu do 2024. godine.

Dvodnevna konferencija, koja je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine okupila predstavnike iz cijelog regiona, prilika je za predstavljanje i analizu dosada realiziranih mjera, te razmjenu mišljenja o koordinaciji budućih zajedničkih aktivnosti.

Selektori u problemu: Mladen Krstajić riješio svoj slučaj, šta čeka Mehu Kodru?

Selektori u problemu: Mladen Krstajić riješio svoj slučaj, šta čeka Mehu Kodru?

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izjavio je u pauzi skupa kako su nadležni organi u BiH u proteklom periodu uložili značajne napore kako bi u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja postigli održiva rješenja.

"Evidentno je da u ovom trenutku pored migrantske krize, krijumčarenje oružja predstavlja jedan od najvećih problema s kojim se moramo i dalje baviti u smislu pronalaženja najboljih rješenja", kazao je Nešić.

Podsjetio je kako posljednji incidenti, koji su se zloupotrebom vatrenog oružja, desili u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji predstavljaju veliku opomenu i upozorenje za sve, te da ta tragična iskustva nalažu dodatne obaveze u pogledu stvaranja sigurnog okruženja za sve građane.

U osvrtu na rezultate postignute u proteklom periodu u saradnji s međunarodnim partnerima i državama u regionu, Nešić navodi kako se kontinuirano radi na usklađivanju svih 12 zakona o oružju, sa Evropskom direktivom o oružju, kao i unapređenju sigurnosti skladišnih kapaciteta policijskih agencija u BiH i poboljšanju infrastrukturnih uvjeta na ukupno 17 lokacija.

"U saradnji svih policijskih agencija u BiH, ukupno je u periodu od 2018-2022. godine prikupljeno i uništeno oko 25.000 komada i dijelova malog oružja i lakog naoružanja, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na raniji period", navodi ministar sigurnosti BiH, podsjećajući kako su policijske agencije u BiH provodile i provode kampanje radi prikupljanja oružja u nezakonitom posjedu.

Organizacijom kampanja podizanja svijesti građana u vezi s tim sigurnosnim pitanjem obuhvaćene su i osnovne i srednje škole, tokom koji su učenici educirani o opasnostima vezanim za zloupotrebu malog oružja i lakog naoružanja.

Tako je u okviru kampanje "Oružje ne štiti, oružje ubija" obuhvaćeno ukupno 18.300 učenika iz 130 škola širom BiH.

Nenad Nešić pozvao Zukana Heleza da podnese ostavku: 'Građani su uplašeni za RS'

Nenad Nešić pozvao Zukana Heleza da podnese ostavku: 'Građani su uplašeni za RS'

"Jačali smo kapacitete službenika Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje, ali i drugih nadležnih policijskih agencija u BiH u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem", ističe ministar Nešić.

Potcrtao je kako se aktivno radi na uspostavi fokalne tačke za vatreno oružje, te jačanju policijskih kapaciteta i realizaciji određenih sporazuma, među kojima je i Tehnički sporazum Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Francuske o saradnji u borbi protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima.

"Radili smo i na pitanjima rješavanja viškova municije u posjedu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i obilježavanju malog oružja i lakog naoružanja u posjedu OSBiH", precizirao je Nešić, navodeći kako nadležne institucije očekuje dosta posla i aktivnosti koje trebaju zajednički realizirati, a sve radi stvaranja što boljeg sigurnosnog ambijenta za sve.

Skandalozna objava Nenada Nešića: Bh. entitetu RS pripojio i Distrikt Brčko

Skandalozna objava Nenada Nešića: Bh. entitetu RS pripojio i Distrikt Brčko

Odgovarajući na novinarska pitanja, Nešić je kazao kako, s obzirom na učestale incidentne situacije, treba pooštriti uvjete za dobijanje dozvola za nabavku, te pogotovo za nošenje oružja.

U kontekstu rješavanja pitanja oružja koje je u nelegalnom posjedu, kazao je kako takvo oružje, bez obzira na politički trenutak, neće doprinijeti ničijoj sigurnosti, odnosno da može samo izazvati neželjene efekte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije