Nenad Nešić javno priznao da je glasanje ministara iz RS-a odgovor na usvajanje Rezolucije

17
Radiosarajevo.ba
Nenad Nešić javno priznao da je glasanje ministara iz RS-a odgovor na usvajanje Rezolucije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u razgovoru za RTRS priznao da je glasanje ministara iz RS-a na sjednici Vijeća ministara BiH o odobrenju glasanja državljanima Rumunije, Slovenije i Poljske da u BiH glasaju na evropskim izborima, bio odgovor na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. 

Nešić je izjavio da je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković trebalo je da svojim kolegama u Sloveniji, Poljskoj i Rumuniji uputi lično izvinjenje što njihovi državljani koji imaju boravište u BiH neće moći glasati na izborima za parlament EU. Nenad Nešić je tako neodgovorno ponašanje pojedinih ministara je pokušao opravdati time što se, kako je rekao, dogodila "neustavna uzurpacija vanjske politike BiH od strane bošnjačkih političara".  

Komentarišući Konakovićevo pismo njegovim kolegama u Sloveniji, Poljskoj i Rumuniji, Nešić je izjavio da odgovornost za narušavanje bilateralnih odnosa ne samo sa ove tri države, nego mnogo šire, leži na bošnjačkim političarima, očigledno misleći da bošnajčki političari toliko utjecajni u cijelom svijetu pa su uspjeli 84 države nagovoriti da glasaju za Rezoluciju. 

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Potresni snimci poplavljenog Buturović Polja

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Potresni snimci poplavljenog Buturović Polja

"Kada su udarili na Ustav BiH i njegovu odredbu da Predsjedništvo BiH konsenzusom vodi vanjsku politiku, morali su znati da će to imati posljedice. Sad se suočavaju sa njima i mogu krenuti po svijetu i početi se izvinjavati svim državama koje su uvukli u svoje manipulacije", rekao je Nešić ignorirajući činjenicu da su međunarodni sudovi u presudama jasno naveli da se u Srebrenici bio genocid te da ovo pitanje nije u nadležnosti ni Predsjedništva, ni bilo koje druge institucije. Dakle, nije pitanje vanjske politike BiH. 

Tvrdi da Rusija nema nikakve veze sa ovim, niti ima govora o nekakvom njihovom uticaju.

"Ovo je autentnični srpski odgovor i lekcija o tome šta je BiH – složena zajednica utemeljena na načelu konsenzusa tri naroda i dva entiteta. BiH nije igračka u rukama bošnjačkih političara da mogu raditi šta hoće bez posljedica", zaključio je Nešić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije