Nenad Čanak: "Posao antifašiste je isti kao dužnosti domaćice, vidi se samo kada nije urađen"

3
Radiosarajevo.ba
Nenad Čanak: "Posao antifašiste je isti kao dužnosti domaćice, vidi se samo kada nije urađen"
Youtube/Screenshot / Nenad Čanak

Nenad Čanak, nekadašnji zastupnik u Skupštini Srbije i bivši predsjednik Lige Socijaldemokrata Vojvodine je danas, 2. oktobra postao počasni građanin Tuzle. 

Čanak je naglasio da je sa Tuzlom povezan već tri decenije i da je jedan od rijetkih političara koji su prvi došli u BiH za vrijeme trajanja agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

"Ono što sam čuo tada, prije 29 godina i 11 mjeseci, je glasilo: Bosna se najbolje brani na tuzlanski način. Taj tuzlanski način je ono što mi u Vojvodini zovemo vojvođanski način, što u Istri zovemo istarski način, a to je ljudski način ljudi koji se između sebe razumiju. Zbog toga mi je beskonačno drago ako su me Tuzlaci prepoznali kao svog", rekao je Čanak. 

Balkanski doručak hit u Americi, o fenomenu se raspisali mediji. Vrlo brzo su otkrili i posljedice

Balkanski doručak hit u Americi, o fenomenu se raspisali mediji. Vrlo brzo su otkrili i posljedice

Dodao je da je biti antifašista jako kompleksan i težak posao

"Posao antifašiste vam je kao posao domaćice, vidi se samo kada nije urađen. Antifašizam je dužnost svakog civilizovanog čovjeka jer u odnosu na fašizam, to je zagađenje protiv kojeg se čovjek mora svjesno boriti", objasnio je Čanak. 

Dotakao se teme mrzitelja svoje zemlje i onih koji namjerno svađaju narode u svojim zemljama. Čanak smatra da su te akcije zaštita od pitanja "Gdje su pare zašto me zavađaš sa komšijama?"

"Onaj ko se stidi Bosne i Hercegovine kao svoje zemlje, treba da se zapita i zamisli šta će ovdje. Onaj ko se stidi Crne Gore i misli da ona treba da bude Srbija na moru, neka se dobro zamisli šta će u Crnoj Gori. Onaj ko Vojvodinu ne smije da nazove njenim imenom, nego je naziva sjeverna srpska pokrajina, neka se zamisli o čemu govori", zaključio je Čanak, novi počasni građanin Tuzle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije